MISTERIOZNI DOGAĐAJ

Policija se oglasila nakon upada u ilegalni hostel sa stranim radnicima, evo što su sve našli

Policijski službenici nastavit će s utvrđivanjem zakonitosti njihovog boravka sukladno odredbama Zakona o strancima
 Zeljko Puhovski/Cropix/Privatna arhiva

Nakon što je Jutarnji objavio članak o useljenju tridesetak stranih radnika u poslovni prostor koji se nalazi na Savskoj cesti nasuprot SOA-e i sjedišta MUP-a, u jutarnjim satima na teren je izašla policija. Iako su stanari tvrdili da je većina stranih radnika misteriozno nestala, iz policije smo dobili informaciju da su po dolasku zatekli više stranih državljana trećih zemalja.

- Kad sam se oko 23 sata vratio s utakmice, primijetio sam da ih više nema. Zgrada ima kamere tako da je moguće vidjeti je li tko vozilom ušao u dvorište. Spremni smo surađivati s policijom ako to bude potrebno, rekao je stanar i dodao da nema pojma tko je došao po radnike niti kako su tako brzo napustili prostor.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Iz policije su nam odgovorili kako su na adresi zatekli više stranih državljana trećih zemalja, proveli su provjeru i utvrdili kako su osobe borave u Hrvatskoj sukladno izdanim radnim dozvolama. Policijski službenici nastavit će s utvrđivanjem zakonitosti njihovog boravka sukladno odredbama Zakona o strancima.

Strani državljani koji imaju dozvolu za boravak i rad u RH mogu boraviti u objektima koji pružaju usluge smještaja od strane registriranih iznajmljivača fizičkih i/ili pravnih osoba sukladno smještajnim kapacitetima iznajmljivača.

- O svim prikupljenim saznanjima vezano za vlasnika objekta i iznajmljivača prostora na spomenutoj lokaciji, policijski službenici obavijestit će nadležni Državni inspektorat s ciljem utvrđivanja eventualnih prekršaja koji su u njihovoj nadležnosti, stoji u odgovoru.

U nastavku navode da je na navedenoj lokaciji uočena određena količina odloženog otpada te je o tome obaviješteno Komunalno redarstvo grada Zagreba.

Podsjećamo, u poslovni prostor veličine 227 kvadrata koji dijeli dvorišni prostor s ranije navedenim zgradama, uselio je veći broj stranih radnika. Zanimljivo je da se prostor nalazi točno 140 metara od ulaza u SOA-u i još koji metar više od MUP-a u Vukovarskoj.

Prema navodima stanara, u improviziranom smještaju tridesetak radnika boravi oko mjesec dana. Zbog brzih izmjena i čestog susretanja radnika s torbama i koferima, stanari su uvjereni da se prostor koristi kao distributivni centar za radnu snagu koja putuje dalje prema zapadnoj Europi.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Jedan od susjeda kaže kako su u početku ovdje zalazili samo muškarci, dok posljednjih desetak dana pristižu i žene, svi mlađe životne dobi. S obzirom na to da nisu očekivali nove susjede, stanari zgrade prvu večer po dolasku migranata pozvali su policiju koja je navodno nove "stanare" popisala i ustanovljeno je da imaju uredne papire i valjanu dokumentaciju.

Ključni problem koji je zabrinuo stanare okolnih zgrada bilo je odlaganje smeća. Nakon nekoliko tjedana boravka, u zajedničkom dvorištu pojavila se hrpa smeća sačinjena od glomaznog i građevinskog otpada uz poneku pretrpanu crnu vreću u kojoj su se nalazili i ostaci hrane.

U prostoru je ranije atelje imao poznati hrvatski kipar, grafičar, slikar i ilustrator Ivan Antolčić na što ukazuje natpis na jednom od objekata. Vlasnik prostora jedno vrijeme je bila tvrtka Design i sitotisak Straža, a prema podacima upisanim u zemljišne knjige, trenutačni vlasnici su Stjepan Zubčić i Stanislava Herjavec koji su, kako kažu susjedi, prostor dali u najam nekom trećem. Zubčić nam se na poziv javio, a čim je shvatio što nas zanima brzo je okončao poziv.

O bespravnim proširenjima tog istog prostora, krađi vode i interijeru novonastalih nastambi pisali smo u ranije objavljenom tekstu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 09:52