NAKON POTRESA

Obnova u zgradi državnog tajnika Ministarstva: ‘Dimovodna cijev prolazi mi ispred prozora!‘

U zgradi živi šef zagrebačkog HNS-a i kandidat za gradonačelnika koji je ujedno i predstavnik stanara
Željko Uhlir (u sredini)
 Privatni album, Željko Puhovski/CROPIX

- Tijekom studenoga 2020. godine dovršena je sanacija dimnjaka i dimovodnih cijevi u zgradi koja je krenula u samoobnovu pod 'palicom' predstavnika stanara, gospodina Željka Uhlira. Ovaj krajnji rezultat želim podijeliti s vama jer se s ovoliko neprofesionalnosti, ružnoće i nefunkcionalnosti nisam dosad srela - početak je ovo posta koji je Arijana Grahovac Oroz objavila u grupi na društvenim mrežama posvećenoj potresu u Zagrebu uz fotografije dimovodnih cijevi koje prolaze točno ispred njezina prozora.

Telefonski smo kontaktirali Grahovac Oroz koja nam je potvrdila da je to napisala i proslijedila nam je spomenute fotografije dimovodnih cijevi ispred samoga prozora.

image
Privatni album

Na njezin post, osim državnog tajnika Uhlira, reagirao je i projektant strojar Silvestar Šantak iz tvrtke Deltaprojekt j.d.o.o., koji je u toj grupi čak objavio i presliku samog projekta dokazujući da nikad nije isprojektirao da dimovodna cijev prolazi ispred njezina prozora.

- Riječ je o problemu estetske naravi za koji nisam ni znao dok nisam vidio objavu spomenute gospođe. Naime, osobno sam radio projekt, ali izvođač ga je izvodio, a nadzor odobrio te je to njihova odgovornost - kaže Šantak i dodaje da je ljetos sa spomenutom gospođom imao neugodno iskustvo prilikom posjeta njezinu stanu zbog čega protiv nje planira poduzeti i pravne korake. Kaže da je njega angažirao projektant tvrtka ITVZ d.o.o. te da se s Uhlirom nije gotovo nijednom vidio.

- Čuli smo se samo telefonski - kaže Šantak i dodaje kako se problem može lako riješiti da se cijev pomakne "lijevo ili desno".

Inače, riječ je o zgradi u centru Zagreba u kojoj živi državni tajnik iz Ministarstva graditeljstva Željko Uhlir, predsjednik zagrebačkog HNS-a, kandidat za gradonačelnika koji je ujedno i predstavnik stanara u spomenutoj zgradi.

Državni tajnik Uhlir također je u spomenutoj grupi ostavio komentar na post svoje susjede:

- Sigurno svatko u svojoj zgradi ima problematičnih osoba koje na sastancima viču, vrijeđaju i žele progurati svoju volju protiv većine. Posebno su takve osobe problem ako ne žive, nego iznajmljuju stan u zgradi koja se obnavlja. To su osobe koje se ne mogu prilagoditi zajednici i malteretiraju sve oko sebe. One iznose neistine i ne srame se ničega ako je u njihovu interesu. Ovime se izuzimam od daljnje rasprave s gospođom koja već mjesecima svojim ispadima zagorčava život meni i obitelji.

image
Privatni album

Suvlasnica Grahovac Oroz kaže da je sukob počeo nakon što ga je zatražila na uvid projektno-tehničku dokumentaciju do koje, dodaje, pokušava doći dulje vrijeme.

- Moj odvjetnik tražio je dokumentaciju od Uhlira, tri puta smo im slali dopise i slala sam mu mailove, ali nije mi odgovorio - govori Grahovac Oroz te dodaje da nikad nije dobila na uvid "projektno-tehničku dokumentaciju, ugovore, a ni troškovnike". Treba reći da je pričuva zbog kredita za obnovu povećana na 17 kuna po četvornom metru te Grahovac Oroz svoju plaća više od 1200 kuna mjesečno.

- Predstavnik stanara opetovano mi to odbija dati. Kako postupiti u ovoj situaciji, gospodine Damire Vanđeliću, kad se samoobnova vodi na netransparentan i neprofesionalan način, a GSKG potpisuje račune bez ikakve kontrole - pita se u postu na društvenim mrežama Grahovac Oroz dodajući da zgrada nije ni etažirana, a da ni ranije na njoj godinama ništa nije napravljeno.

image
Privatni album

Podsjetimo da je državni tajnik Uhlir jedan od onih koji je bio u radnoj skupini koja je radila na Zakonu o obnovi, a u spomenutoj zgradi je vlasnik "tri stana i suvlasnik podruma, njegov sin vlasnik je još jednog stana, a otac vlasnik jednog podruma".

Grahovac Oroz u svom postu nadalje navodi da je dimovodna cijev ispred njezina prozora tek jedan detalj.

- Ovo je samo jedan detalj loše vođene samoobnove - zgrada je dobila žutu naljepnicu te zasebno dva stana trećeg kata crvenu zbog mogućeg urušavanja. Do danas je sanirano krovište, ojačano i otežano koje stoji na stanovima s crvenom naljepnicom kojima nosivi zidovi nisi od strane izvođača ni pregledani, a kamoli sanirani. Stubište je ogoljeno do cigle s pukotinom na vanjskom zidu od drugog do trećeg kata te podest trećeg kata drze željezni nosači. Nadzor, gospodin Župan (ITVZ d.o.o.), ne želi dati službeno izvješće je li zgrada sigurna za stanovanje ili ne. Kao vlasnik stana mjesecima potražujem projektno-tehničku dokumentaciju, ugovore i troškovnik što predstavnik stanara opetovano odbija dati - navodi Grahovac Oroz.

image
Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:27