PRIJAVILI GA POLICIJI

Grad Zagreb: Vratili smo dvorište vrtića koje je oteo vlasnik kafića! Zgroženi smo, nećemo to dopustiti!

Grad Zagreb rekao je i da je vlasnik ugostiteljskog objekta prijavljen policiji i Državnom inspektoratu

Dječji vrtić Matije Gupca

 Grad Zagreb/Facebook

Grad Zagreb objavio je na svojoj službenoj Facebook stranici da je Dječji vrtić Matije Gupca u Ulici Braće Cvijića na kućnom broju 18, na Knežiji, ponovno došao u posjed svoga dvorišta koje si je nezakonito prisvojio vlasnik susjednog prostora u kojem posluje ugostiteljski objekt.

Iz Grada dodaju da je vrtić to učinio tako što je iskoristio institut dopuštene samopomoći.

Kažu i da je vlasnik prostora prijavljen policiji i Državnom inspektoratu.

- Zgroženi smo činjenicom da su pojedinci, s ciljem stjecanja osobne ili poslovne koristi, spremni djeci u dječjem vrtiću oduzeti dvorište. Ova gradska uprava to neće dopustiti! - objavili su iz Grada na Facebooku.

Prema portalu IUS-INFO, pravo na zaštitu posjeda ostvaruje se u posebnom postupku pred sudom (postupak zbog smetanja posjeda) ili putem samopomoći.

"Osnovni razlog pravne zaštite posjeda nalazi se u zaštiti od samovlasti, odnosno u sprječavanju nasilja s ciljem održavanja javnog reda i društvenog poretka. Institut samopomoći nužan je izuzetak od pravila sprečavanja samovlasti zbog čega je ograničen nizom uvjeta koji se moraju ispuniti da bi se njime ostvarilo pravo na zaštitu posjeda", navodi Neven Brkić, dipl. iur.

"Cilj samopomoći je uspostava prijašnjeg posjedovnog stanja, stoga, ako posjednik uspostavi prijašnje stanje putem samopomoći, gubi mogućnost podizanja posjedovne tužbe", dodao je Brkić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:44