VELIKA ANALIZA

Znanstvenici otkrili porijeklo masturbacije: ‘Mislite da je pogrešna? Pa to su radili prije 40 milijuna godina!‘

Tim znanstvenika opisuje da je masturbacija postala uobičajena među primatima svih spolova i dobi

Ilustracija

 Eric Baccega/Nature Picture Library/Profimedia/Eric Baccega/nature Picture Library/profimedia

Evolucijski biolozi otkrili su porijeklo masturbacije analizirajući najveći skup podataka ikad prikupljen o toj aktivnosti. Naime, primati koji su prethodili prvim ljudima također su se upuštali u tu aktivnost, prenosi The Guardian.

- Ono što možemo reći je da je ovakvo ponašanje bilo prisutno i prije 40 milijuna godina kod zajedničkog pretka svih ljudi i čovjekolikih majmuna. Masturbacija je drevna, razvijena osobina, rekla je Matilda Brindle, voditeljica studije na Sveučilištu u Londonu.

Brindle i njezini kolege zaronili su duboko u povijest ponašanja u nadi da će razumjeti podrijetlo onoga što se na prvi pogled činilo evolucijskom zagonetkom. Iz evolucijske perspektive, masturbacija se čini ometajućom, rastrošnom i riskantnom.

Da bi rekonstruirali povijest tog čina, znanstvenici su prikupili stotine publikacija, odgovora na upitnike, osobnih bilješki primatologa i čuvara zooloških vrtova o masturbaciji. Zatim su preslikali informacije na evolucijska stabla primata, otkrivajući kako se aktivnost mijenjala kroz vrijeme.

Tim znanstvenika opisuje da je masturbacija postala uobičajena među primatima svih spolova i dobi. Povijesno gledano, biološke studije zanemarivale su ženke tako da nema dovoljno podataka za istraživanje. Za mužjake je situacija ipak malo bolja. Znanstvene analize ustanovile su da muška masturbacija povećava šanse za oplodnju partnerice.

Primjerice, mužjak može masturbirati tek toliko da poveća svoje uzbuđenje prije seksa, što znači da će brže oploditi partnericu, a krupniji konkurent neće ga stići oboriti i pokvariti zabavu. Masturbacija također pomaže muškarcima izbaciti staru spermu, ostavljajući im svježiju i konkurentniju spermu za seks.

Istraživači su otkrili da se učestalost masturbacije kod primata povećavala s porastom spolno prenosivih bolesti, jedno od objašnjenja moglo bi biti da masturbacija nakon seksa pomaže u ispiranju genitalnog trakta, smanjujući tako rizik od pojave infekcije.

Brindle tvrdi da je za utvrđivanje evolucijskih pokretača masturbacije kod ženki potrebno više podataka. Jedna od ideja je da masturbacija prije seksa omogućuje ženkama utjecaj na to koji će ih mužjak oploditi. Masturbacijom čine vaginu manje kiselom pa postaje gostoljubivija za spermu odabranog partnera.

- Ovo je uobičajeno ponašanje u životinjskom carstvu tako da je čudno što ga nitko nije ranije istražio. Za ljude koji misle da je masturbacija pogrešna ili neprirodna, ovo je savršeno prirodno ponašanje i dio našeg seksualnog ponašanja, rekla je Brindle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:11