VATRA I RADIJACIJA

ZBOG ŠUMSKOG POŽARA OKO ČERNOBILA SE POVEĆALA RAZINA RADIJACIJE Vatra je zahvatila 250 hektara površine; u Kijevu je radijacija normalna

 AFP

Radioaktivnu šumu na području zone isključenja kod Černobila, zahvatio je požar što je izazvalo povećanje razine radioaktivnosti, piše Independent.

U nedjelju je oko 90 vatrogasaca poslano da gasi požar koji se prema tvrdnjama ukrajinskih vlasti proširio na skoro 250 hektara površine, od kojih se 50 hektara nalazi u zabranjem području oko zatvorene nuklearne elektrane.

'Vatrogasci nastavljaju gasiti vatru koja je krenula iz zone Černobila. Situacija je vrlo teška', kazao je Jegor Firsov, šef ukrajinske ekološke inspekcije.

Ukrajinske hitne službe izvijestile su da je jedan od požara koji se prostirao na 12 hektara, uspješno lokaliziran, a ostali požari prostiru se na 50 hektara.

Diskrepancije u podacima o stvarnoj veličini požara, za sada se ne mogu razriješiti.

U središtu požara, razina radijacije bila je veća od uobičajene, kazao je Firsov i dodao kako je to zaista loša vijest. No nadležne službe priopćile su kako je u stotinjak kilometara udaljenom glavnom gradu Kijevu, razina radijacije normalna.

Požar je zahvatio područje zone isključenja koje se prostire na oko 1.500 četvornih kilometara oko nuklearne elektrane i koja je uspostavljena nakon katastrofe iz 1986. godine zbog čega je radioaktivni oblak zahvatio veći dio Europe.

Ta je zona uglavnom nenaseljena, iako ondje živi oko 200 stanovnika koji se, unatoč naređenjima, protive odlasku.

Šumski požari su relativno česti na području oko nuklearne elektrave. Firsov kaže kako je ovaj posljednji požar najvjerojatnije izazvan nepažljivim paljenjem trave, a vatra se kasnije proširila na drveće.

Pozvao je vladu Ukrajine da poveća kazne za palež jer će se u protivnom 'veliki požari događati svakog proljeća i ljeta'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 23:32