VOJNI ANALITIČAR

‘Zapad je svoj cilj u ratu ostvario. Želje Kijeva i Zelenskog? Pitanje je jesu li ostvarive‘

Zapadne vlade žele po svaku cijenu podržati Ukrajinu, ali je okrutna stvarnost drugačija...

Uništeni tenk T-80 u oblasti Harkiv

 Lev Radin/Zuma Press/Profime/Lev Radin/zuma Press/profime

Zapad i dalje podržava ukrajinsku protuofenzivu, ali je sve sumnjičaviji prema vojnim ciljevima vlade u Kijevu, piše britanski vojni analitičar i bivši pripadnik RAF-a Sean Bell za Sky News.

Zapadne vlade žele "po svaku cijenu" podržati Ukrajinu, ali je, prema Bellu, okrutna stvarnost to da "ciljevi Kijeva i Zapada više nisu usklađeni" kao što su bili na početku rata.

To što su se Zapad i zapadni vojni savez NATO prihvatili pomoći jednoj nečlanici NATO-a najviše je bilo povezano s ruskom prijetnjom zapadnim interesima, objašnjava Bell. Naime, nakon što je zaustavio ruski prodor, Zapad je razmotrio svoje opcije. Sukob s Rusijom nije bio među njima, ali Zapad isto tako nije mogao dozvoliti ni da Rusija pobijedi.

Postojala je, dakako, snažna želja da se pomogne legitimnoj borbi Ukrajine protiv agresora, ali izdašna vojna pomoć dobrim je dijelom potekla prema Kijevu kako bi se zaustavila ruska prijetnja Europi. Postojao je važan zajednički interes. Ukrajinski glavni vojni cilj, i dalje aktualan, bio je osloboditi svoj teritorij. No, je li to još u skladu s interesima Zapada, pita se Bell.

Naime, ruska je vojska osakaćena, kako to navodi Bell, a na vidjelo su izašle i brojne ranjivosti. Rusiji će, procjenjuje se, trebati cijelo desetljeće da se oporavi i obnovi svoj arsenal. Zapadne sankcije jednako su tako potkopale rusku ekonomiju, a Vladimir Putin zbog ratnih zločina optužen je pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC).

Putin je, nadalje, prisiljen pojačati veze sa Sjevernom Korejom i Iranom kako bi ostao u igri na bojištu, neželjena posljedica bilo je i proširenje NATO-a. Putin se u međuvremenu našao na udaru i kod kuće. Rusija, dakle, više nije ozbiljna prijetnja Europi, pa je zapadni interes u tom vojnom sukobu zadovoljen.

S druge strane, zapadne se vlade nalaze u ozbiljnim domaćim problemima zbog rasta inflacije, cijena energenata i pada životnog strandarda. Tu su i njihova ispražnjena vojna skladišta.

Pitanje je, piše Bell, i jesu li krajnji ciljevi Volodimira Zelenskog ostvarivi ili, barem, je li ih moguće podržavati.

Britanski analitičar zaključuje da Europa nastavlja biti zainteresirana za garanciju ukrajinske poslijeratne suverenosti, a Kijev može očekivati i izdašnu pomoć kada je riječ o obnovi ukrajinske infrastrukture teško stradale u ratu.

Zelenski se također može pouzdati i u isklesani imidž izuzetnog ratnog lidera - uspješno je galvanizirao podršku međunarodne zajednice i stvorio niz kontakata. Sada će to biti potrebno za izgradnju nove, slobodne, sigurne i prosperitetne Ukrajine, naglašava Bell.

"No, mnogi Ukrajinci odlučni su u želji da izbace sve Ruse sa svojeg teritorija. I to je njihovo pravo, njihova borba, njihovo žrtvovanje. Međutim, to sa sobom nosi posljedice. Koliko vrijedi mir?" poručio je analitičar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 20:28