NIŠTA OD ROČIŠTA

‘Zamolili smo ih da prema Hrvatima postupaju čovječno, a moramo demantirati jednu glasinu‘

Hrvatskim državljanima je osigurana hrana, a pribavljaju se i ostale potrepštine – rekli su nam u MVEP-u

Uhićeni Hrvati u Nandoli 

 Marko Miscevic/Cropix

Hrvatski državljani koji su ponovno u utorak uhićeni u Zambiji pod istim optužbama za pokušaj trgovine djecom ovaj tjedan neće izaći pred suca u Ndoli, potvrđeno nam je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Iz imigracijske službe Zambije bilo je najavljeno da bi se ročište moglo održati u četvrtak, ali to se nije dogodilo.

- Sukladno trenutno raspoloživim informacijama, osmero hrvatskih državljana, koji su ponovno pritvoreni u zambijskom gradu Ndola ovaj tjedan neće biti izvedeni pred nadležni sud. Veleposlanik RH u Pretoriji Ante Cicvarić trenutno se nalazi u Republici Zambiji. Hrvatskim državljanima je osigurana hrana, a pribavljaju se i ostale potrepštine – rekli su nam u MVEP-u.

Dodaju kako je putem nadležnih tijela Zambije ponovno zamoljeno da se prema hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja.

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavlja diplomatskim putem u suradnji s nadležnim tijelima Republike Zambije pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima – kažu u MVEP-u, pritom demantirajući napise nekih medija da su neki od njih oboljeli od malarije.

Namati H. Nshinka, voditelj Odjela za odnose s javnošću Imigracijske službe u Zambiji, u srijedu nam je rekao da će Hrvati vjerojatno u četvrtak na ročište, a u priopćenju za javnost pisalo je kako je Odjel za useljeništvo ponovno uhitio osmero hrvatskih državljana, nakon slučaja u kojem ih se tereti da su pokušali trgovati četvero kongoanske djece u dobi između jedne i tri godine, a koji je prekinut 6. veljače 2023. Hrvati u istom zatvoru u Ndoli čekaju kazneni progon na temelju obnovljenih optužbi koje su još uvijek vezane uz pokušaj trgovanja djecom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:08