KONTROVERZNE REFORME

Za napetosti i nemire u Izraelu odgovorna je i organizacija iza koje stoje dva američka milijardera...

Kohelet je postao najpoznatiji politički institut koji je pomogao transformirati intelektualni krajolik Izraela

Prosvjedi u Tel Avivu

 Gili Yaari/Nurphoto Via Afp

Za napetosti i nemire u Izraelu zbog pravosudne reforme djelomično je odgovorna nekolicina američkih milijardera, koja je financirala izraelski think tank za političko savjetovanje. Naime, organizacija Kohelet jedan je od glavnih pokretača kontroverznog prijedloga reforme pravosuđa kojom, prema riječima protivnika, izraelska desničarska vlada želi promijeniti sastav odbora koji bira suce, kako bi predstavnici i osobe koje imenuje vlada imali većinu.

Netanyahuova vlada također želi ograničiti prava Vrhovnog suda da poništava zakone koje je usvojio parlament, čime bi se oslabile ovlasti glavnog državnog odvjetnika. Prosvjednici koji već tjednima na ulicama traže opoziv reforme optužuju bogate Amerikance da u Izrael izvoze ideje iz Republikanske stranke. Kohelet je postao najpoznatiji politički institut koji je pomogao transformirati intelektualni krajolik Izraela, a njegova istraživanja znanstvenika i akademika, te mudro upravljanje dali su izraelskoj desnici poticaj za vlastita stajališta.

Iza Koheleta stoje dva njujorška milijardera s izraelskim vezama, koji i inače kroz filantropiju podržavaju konzervativne političare, otkrilo je istraživanje New York Timesa.

image
Jack Guez/Afp

Prvi je Moshe Koppel, 66-godišnji doktor matematike. Odrastao je u New Yorku i preselio se u Izrael 1980. Zainteresirao za politiku prije 20 godina, kada je počeo prisustvovati saslušanjima Odbora za ustav, pravo i pravosuđe Knesseta. Kohelet (hebrejska riječ za Propovjednika) osnovao je 2012. Koppel izbjegava pitanja o financiranju, a Kohelet nije dužan otkriti imena pojedinačnih donatora.

Međutim, poznati izvor novca je drugi Njujorčanin, Arthur Dantchik. Dantchik je 65-godišnji multimilijarder i filantrop koji je Koheletu dao milijune dolara, prema izvorima upoznatima s donacijama. Koppel i Dantchik ne grade javni profil. Dantchikovo bogatstvo procijenjeno je na 7,2 milijarde dolara, te je on na Forbesovoj listi 400 najbogatijih rangiran više od nekih drugih tajkuna, poput Georga Sorosa.

Dantchik je suosnivač investicijske kompanije Susquehanna International Group, s uredima diljem svijeta. O povezanosti Dantchika s Koheletom prvi je izvijestio izraelski list Haaretz, na temelju izvješća Demokratskog bloka, neprofitne organizacije u Izraelu koja prati desničarke skupine. Organizacija je provela mjesece tražeći podrijetlo novca u netransparentnim izvorima tvrtki i dobrotvornih organizacija iz SAD-a.

Istraživanje grupe otkrilo je da su sredstva od Koheleta došla od organizacije pod imenom American Friends of Kohelet Policy Forum, koja je izvorno bila smještena u istom predgrađu kao i Dantchikova financijska grupa. Dvojica direktora foruma su braća i sestre supruge Koppela. Treći, Amril Goldman radi u ogranku Susquehanna Internationala.

image
Jack Guez/Afp

Izvješće o financijskim podacima Koheleta pokazala su da je Dantchik ključni donator, pored Jeffa Yassa. Yass je suosnivač Susquehanna Internationala i donator konzervativaca u SAD-u. Forbes procjenjuje njegovu vrijednost na 12 milijardi dolara. Yass i Dantchik bili su cimeri tijekom studija. Vezala ih je ljubav prema pokeru, a nakon diplome preselili su se u Las Vegas, kako bi postali profesionalni igrači. Par je osnovao Susquehannu 1987. s nekolicinom prijatelja. Poker ostaje duboko ukorijenjen u kulturi tvrtke, do mjere da program obuke uključuje tjedni Texas hold‘em - navodno to potiče razmišljanje, brzim donošenjem odluka pod pritiskom.

Dantchikova filantropija otkriva interes za podršku umjerenim republikanskim političarima. Njegove donacije kanaliziraju se kroz Zakladu Claws.

Dantchik i Koppel dijele strast prema Izraelu i libertarijanskim idejama. Kohelet promovira slobodno tržište i privatizirano obrazovanje. No, na tu organizaciju mnogi Izraelci gledaju kao na strano uplitanje u njihove poslove.

Gilad Kariv, zastupnik Laburističke stranke, i bivši predsjednik Odbora za ustav pravo i pravosuđe, rekao je da Kohelet, ne samo da dobiva svoj financijski doprinos od SAD-a, "već donosi i ultradesničarsku filozofiju". Jedan od Koheletovih uspjeha dogodio se 2019., kada je Trumpova administracija objavila da SAD ne smatra izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali kršenjem međunarodnog prava. Međutim, predložena reforma pravosuđa trenutačni je vrhunac Koheletova utjecaja. Kada je Yariv Levin, ministar pravosuđa, predstavio plan u siječnju, javno je zahvalio direktoru Koheletova pravnog odjela za pomoć. Koppel je samo rekao da su Koheletovi pravosudni prijedlozi slični vladinim. "Ne možemo im govoriti što da rade, samo ih možemo savjetovati", rekao je Koppel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:48