O SMRTI NAVALJNOG

Vučić opet prkosi EU, dali su mu par dana da potpiše važnu izjavu, a onda je ispalio: ‘Čudio bih se da je drugačije...‘

Ovakvo ponašanje Srbije nije novost

Aleksandar Vučić

 Andrej Isakovic/Afp

Usprkos stalnim pozivima Europske unije da uskladi stavove sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, Srbija i dalje odbija to učiniti kada je u pitanju Rusija. Srbija se sada nije uskladila ni s izjavom 27 zemalja članica EU o smrti Alekseja Navaljnog, oporbenog političara u Rusiji.

EU obično nakon takvih izjava ostavlja rok od par dana za zemlje kandidate, i one koje imaju sporazume o pridruživanju, kako bi se uskladile. U slučaju smrti Navaljnog, nakon isteka tog roka, sve zemlje zapadnog Balkana, osim Srbije, su se pridružile toj izjavi. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, upitan o tome, rekao kako bi se on "čudio da je bilo drugačije".

Ovakvo ponašanje Srbije nije novost jer se to nastavlja već dvije godine, od kada je počela velika ruska agresija na Ukrajinu. Mnogi EU političari, ali i Europski parlament, upozorili su da Srbija mora odlučiti na čijoj je strani jer, kako kažu, "ne može sjediti na dvije stolice". Rekao je to nedavno i ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman, a ta njegova izjava je naišla na oštre reakcije i uvrede od strane srbijanskih političkih lidera.

Mnogi diplomati u EU sve više izražavaju frustraciju ovakvim ponašanjem Srbije, ali s druge strane se čini da, osim verbalnih osuda, Srbiju od mogućih posljedica štite "utjecajni krugovi u Bruxellesu".

Glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer je upozorio u petak da za neusklađivanje s vanjskom politikom EU postoje posljedice.

- Usklađivanje je sastavni dio pristupnog procesa. Jasno da postoje posljedice za neusklađivanje sa stavovima EU jer je to osnovni uvjet, da se jedna zemlja usklađuje, kako bi postala članicom Unije. Srbija se izjasnila da joj je članstvo u EU strateški cilj, rekao je Mamer.

I glasnogovornik EU za vanjsku politiku i sigurnost, Peter Stano, ponavlja da se od zemalja kandidatkinja očekuje potpora za ključna zajednička načela EU, a osuda Rusije zbog smrti Navaljnog je dio tih načela.

- Europska unija želi računati na sve zemlje kandidate kao na vjerodostojne partnere za zajednička načela, vrijednosti, sigurnost i prosperitet. Izjava o gospodinu Navaljnom je upravo vezana uz te vrijednosti i načela, s obzirom na to da se ticala jedne nagle smrti političkog zatvorenika kao posljedice ponašanja vlasti nad njim, rekao je Stano ponavljajući poziv Srbiji da uskladi vanjsku politiku s EU.

- Države članice su u prosincu, na sastanku Vijeća općih poslova, ponovile snažna očekivanja od Srbije da poduzme korake prema punom usklađivanju sa stavovima EU u vanjskoj politici i sigurnosti te s restriktivnim mjerama, uključujući i one prema Rusiji i Bjelorusiji, rekao glasnogovornik Europske unije.

Kako Srbija i dalje odbija podržati stavove EU vezane uz Rusiju, sve je više zahtjeva, uključujući i od Europskog parlamenta, da se Srbiji usklađivanje sa stavovima EU uvjetuje nastavkom financijske potpore. Takav stav imaju i brojne zemlje članice EU, ali se s time ne slaže Europska komisija niti Europska služba za vanjsko djelovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:23