BIJES U MOLDAVIJI

Vođa odmetnute pokrajine odaslao jezivo naređenje: ‘Ovo je provokacija! Pozivam vojsku da se spremi...‘

Otkako je Vlada Moldavije uvela carinu na uvoz i izvoz u novoj godini napetosti sve više rastu

Vadim Krasnoselski

 Sergei Gapon/Afp/Profimedia/Sergei Gapon/afp/profimedia

Lider moldavske proruske separatističke regije Pridnjestrovlja (Transdnjestrije), Vadim Krasnoselski, pozvao je na pojačane vojne vježbe i povećanu vojnu pripravnost.

Istaknuo je u svom obraćanju da se ključne institucije trebaju suprotstaviti vojnim prijetnjama i terorističkim te ekstremističkim aktivnostima.

Inače, Transnistrija se odvojila prije raspada Sovjetskog saveza 1991. i vodila je kratki rat protiv nove nezavisne države Moldavije, koja je jedna od najsiromašnijih u Europi.

Više od 30 godina taj je komadić zemlje ostao na istočnom rubu Moldavije, a 2000 ruskih ‘mirovnjaka‘ i dalje je na liniji koja ih dijeli. No, otkako je Vlada Moldavije uvela carinu na uvoz i izvoz u novoj godini, napetosti između te dvije zemlje sve više rastu. Regija je ovisna o pomoći Moskve i tvrdi da carine štete njihovim poslovima. Prihodi su usmjereni u proračun Moldavije, protiv čega su ruski posrednici u Transdnjestriji prosvjedovali i rekli da šteti lokalnim tvrtkama.

"Ministarstvu državne sigurnosti i Ministarstvu obrane naređeno je da redovito održavaju vježbe i jačaju sigurnost na državnim granicama suvremenim tehničkim sredstvima", rekao je Krasnoselski te dodao da su ti potezi odgovor na navodne provokacije iz Moldavije.

Pridnjestrovski dužnosnici ustvrdili su ranije u siječnju da Moldavija obučava vojnike, uključujući Ukrajince, za "terorističke akcije" na teritoriju Pridnjestrovlja.

Ministarstvo obrane Moldavije kategorički je odbacilo optužbe i okarakteriziralo ih kao "provokativne" i "propagandne".

Institut za proučavanje rata (ISW) upozorio je u nekoliko navrata tijekom posljednjih nekoliko tjedana da Rusija nastoji dodatno osnažiti svoje snage u Moldaviji i Transdnjestriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:16