JOŠ SU ŽIVE?

VIDEO: OTMICA NIGERIJSKIH ŠKOLARKI DVIJE GODINE POSLIJE Nitko ne zna gdje se nalaze, ali nova snimka budi nadu...

 Screenshot/You Tube

LAGOS - Video na kojem se vide djevojke iz grada Chibok u Nigeriji, koje su prije pune dvije godine oteli pripadnici radikalne islamističke skupine Boko Haram, prikazan je na CNN-u. Na snimkama su ih prepoznale njihove uplakane majke koje su vjerovale da njihove kćeri više nisu žive.

CNN je u srijedu prikazao video za kojeg se vjeruje da je snimljen u prosincu. Na njemu se vide djevojčice kako jedna po jedna izgovaraju svoja imena. Jedna majka gledala je snimku te je rukom posegnula prema ekranu i kroz suze zajecala ime svoje kćeri.

'Moja Saratu', kazala je.

Vjeruje se da je video nastao kao poruka pregovaračima s opasnom terorističkom skupinom. Osim njih, za snimku su znale i nigerijske vlasti. No, ovo je prvi puta da je ona pokazana roditeljima.

Podsjetimo, u noći 14. travlja 2014. godine, Boko Hrama oteo je 276 djevojaka iz državne srednje škole u gradu Chiboku na sjeveroistoku Nigerije. Njih nekolicina uspjela je pobjeći, ali 219 djevojaka ostalo je u zarobljeništvu. Njihove obitelji od tada nisu imale nikakve informacije o njima.

Sekta Boko Haram ili u prijevodu "Zapadnjačko obrazovanje je grijeh" aktivna je na sjeveru ove zapadnoafričke države gdje često napada vladine institucije i civile. Od 2009. u nasilju u toj zemlji ubijeno je više od 6.000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 13:48