TUGA U SRCU AFRIKE

Užasavajuće posljedice štrajka zdravstvenih radnika: Samo u jednoj noći sedmero mrtvorođenih beba

Medicinske sestre diljem zemlje štrajkaju jer nemaju dovoljno zaštitne opreme i drugih problema, a rodilišta pretrpana
Mrtvorođena djeca umotana u krpe
 Peter Magombeyi/twitter

Dva su liječnika potvrdila da je u ponedjeljak navečer u bolnici Harare Central u Zimbabveu sedmero djece bilo mrtvorođeno nakon što je hitan zahvat odgođen zbog nedostatka osoblja, piše BBC.

Naime, medicinske sestre diljem zemlje štrajkaju jer nemaju dovoljno zaštitne opreme i drugih problema, a rodilišta su bila pretrpana. Jedan je liječnik rekao da je tragedija koja se dogodila u ponedjeljak "vrh sante leda".

Zdravstveni sektor Zimbabvea nedavno je pogodio skandal zbog navodnog nabavljanja medicinskih potrepština po uvećanim cijenama. Tvrdi se da su ti ugovori teški više milijuna američkih dolara, a zbog njih je smijenjen ministar zdravstva.

U vladinom odgovoru višerangiranim liječnicima koji su se požalili na uvjete rada i prijetili štrajkom, a koji je procurio u medije, piše da je vlada svjesna "izazovnih" situacija u bolnicama, povećanja broja "loših ishoda" i ozbiljnog nedostatka medicinskih potrepština. Vlada je rekla da je tomu tako zbog nedostatka stranog novca te je zamolila medicinsko osoblje da "ponovno razmisli o namjeri da uskrati svoje usluge".

Slučaj sedmero mrtvorođene djece prvi je objavio dr. Peter Magombeyi. "Ukradena nam je budućnost, ukradena su nam i naša nerođena djeca. Molim vas, prestanite krasti", napisao je na Twitteru.

Dva liječnika upoznata sa situacijom u bolnici u Harare Central potvrdila su za BBC da je u toj bolnici u ponedjeljak navečer izvedeno osam poroda carskim rezovima te da je sedmero od osam djece bilo mrtvorođeno.

"Intervencija se dogodila jako, jako kasno", rekao je jedan od liječnika. "Dvjema su majkama puknule maternice i trebalo ih je operirati. Drugi su carski rezovi izvedeni jer uobičajen porod nije bio moguć, međutim prekasno su izvedeni pa su bebe umrle, zaglavljene u zdjelicama majki."

Liječnik je rekao da su situacije u dvama glavnim državnim bolnicama u Harareu zbilja ozbiljne te da u njima zbog štrajka trenutno radi šačica liječnika i medicinskih sestara. Štrajk koji je počeo u lipnju doveo je do zatvaranja i nestalnog rada mnogih manjih klinika u gradu, što je rezultiralo time da bolnica Harare Central nije mogla izdržati navalu na rodilište.

"To nisu izolirani incidenti. To se ponavlja svaki dan i sve što možemo napraviti je gledati ih kako umiru. To je mučenje za obitelji i mlađe liječnike", rekao je drugi liječnik.

Liječnici su za BBC rekli da bolnici nedostaje oprema za osobnu zaštitu liječnika, lijekovi za eklampsiju i potrepštine za saniranje krvarenja tijekom poroda. "Radi samo najnužnije osoblje - većinom više medicinske sestre koje ne mogu štrajkati. No oni se ne mogu nositi s takvom navalom", rekao je prvi liječnik. "Liječnici se trude, ali su umorni, a manje iskusni kolege ne mogu prepoznati komplikacije tijekom poroda zbog nedostatka iskustva."

Udruženje opstetričara i ginekologa Zimbabvea situaciju je opisala kao "iznimno tešku", praktički katastrofičnu. "Naše žene pate i vjerujemo da svi dionici sustava - vlada, liječnici, društvo i pojedinci - moraju djelovati kako bi se spasile majke i djeca", rekli su iz Udruženja.

Zimbabve trenutno zbog hiperinflacije i prosvjeda protiv vladajuće stranke proživljava iznimno teško razdoblje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:27