ŠEF PROPAGANDE

Umro je ‘sjevernokorejski Goebbels‘, na pogreb mu došao i vođa osobno: ‘Bio nam je bezgranično odan‘

Kim Ki-nam nije bio u krvnom srodstvu s vladajućom dinastijom usprkos istom prezimenu koje je vrlo često u Sjevernoj i Južnoj Koreji

Kim Ki-nam

 JUNG YEON-JE/AFP

Glavni sjevernokorejski propagandist Kim Ki-nam umro je u 94. godini života zbog "zatajenja više organa", prenosi u srijedu BBC sjevernokorejske državne medije.

Kim Ki-nam je desetljećima bio zadužen za propagandu totalitarne države i gradio kult ličnosti oko vladajuće dinastije Kim te je bio glavni autor državnih političkih slogana.

Prema službenoj novinskoj agenciji KCNA, sjevernokorejski vođa Kim Jong-un bio je u srijedu nazočan na pogrebu i odao počast "revolucionarnom veteranu koji je ostao bezgranično odan režimu".

Južnokorejska novinska agencija Yonhap usporedila ga je s nacističkim šefom propagande Josephom Goebbelsom poznatom po rečenici: "Ponovljaj laž dovoljno često i ona postaje istina".

Kim Ki-nam nije bio u krvnom srodstvu s vladajućom dinastijom usprkos istom prezimenu, koje je vrlo često u Sjevernoj i Južnoj Koreji.

Bio je i jedan od rijetkih sjevernokorejskih dužnosnika koji je posjetio Južnu Koreju i to 2009., na čelu izaslanstva na ispraćaju južnokorejskog predsjednika Kim Dae-junga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 21:38