za najbolji uspjeh

Kod prženja hrane ovo je ključna stvar, a mnogi o njoj ne vode računa. Pripazite, pogriješite li, riskirate katastrofu

 Shutterstock

Kod prženja puno toga može poći po zlu, od prskanja koje ne samo da radi nered nego vas može ozlijediti do toga da hrana uhvati okus po zagorenim komadićima koji su s nje otpali jer ste je loše ispohali ili ste je uvaljali u previše brašna.

No jedan od najvećih problema s prženjem je pogoditi pravilnu temperaturu ulja. Ta stvar je ključna.

Jednako je loše kad je preniska i kad je previsoka. Kad nije dovoljno visoka, hrana će se "nasupati" ulja. Već smo vam objasnili kako ćete provjeriti je li se ulje dovoljno zagrijalo - podsjetite se ovdje - a sad evo i savjeta vezanog uz drugu veliku grešku, ulje čija se temperatura popela iznad optimalne.

image
Shutterstock

Imajte na umu da je 190 stupnjeva Celzija najbolja temperatura za prženje manjih komadića hrane - pomfrita, pohanih tikvica, pohanih lignji i repića kozica ili kolutove luka - dok je temperatura od oko 180 stupnjeva poželjna za prženje pohanih odrezaka, ribe i sličnih komada hrane pa je nastojte održati što bliže primjerenim vrijednostima.

Dopustite li da ju ulje previše premaši, površina hrane će zagorjeti dok će unutrašnjost ostati nedovoljno kuhana. Još gore, pregrijano ulje počinje se dimiti, što je znak da su se počeli stvarati štetni spojevi, a znak je i da bi se moglo zapaliti.

image
Shutterstock

Kako sniziti temperaturu ulja koje se pregrijalo? Lako. Maknite ga sa štednjaka. Ako se bojite da biste se usljed tog manevra mogli opeći, opcija vam je dodati vrelom ulju malo onog iz boce.

A što ako se ulje zapali? Pokrijte tavu poklopcem.

No sve se to da izbjeći i to vrlo jednostavno. Kako bi vam temperatura ulja uvijek bila unutar najboljih vrijednosti, nemojte pretrpavati tavu, ali je također nemojte dugo držati bez hrane, jer tada se ulje najbrže zagrijte. Stoga pržite u manjim serijama, ali ne odugovlačite prilikom izmjene - čim nešto izvadite, u tavu (oprezno) dodajte novi komad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:35