‘ŽELE DA SE SMRZNEMO‘

Ukrajinski stručnjak: ‘Ruski udari nanose veliku štetu, znate li tko ih savjetuje gdje da gađaju?‘

Ukrajinski energetski stručnjak ističe da je Rusija vrlo selektivna u svojim napadima na ukrajinska elektroenergetska postrojenja

Rusija nastavlja s razornim napadima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu

 Telegram

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da je Rusija gurnula Ukrajinu u humanitarnu katastrofu napadom na njezinu energetsku infrastrukturu. U izjavi za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung, Šmihal je rekao da Rusija želi osuditi Ukrajinu na "hladnu zimu u kojoj bi se mnogi ljudi doslovno mogli smrznuti na smrt".

U međuvremenu, Kremlj je u subotu nastavio s razornim napadima na energetsku infrastrukturu. Maksim Timčenko, izvršni direktor energetske tvrtke DTEK, istaknuo je u nedavnom intervjuu da je Rusija bila vrlo selektivna u svojim napadima na ukrajinska elektroenergetska postrojenja.

On je za Ekonomičnu Pravdu rekao da udari nisu bili usmjereni na proizvodne kapacitete, već na čvorišta distribucije električne energije - sklopne uređaje i transformatore ili izlazne jedinice u termoelektranama.

Zelenski: ‘Tipična taktika terorista‘

"Mislim da rusku vojsku savjetuju njihovi energetski inženjeri i oni objašnjavaju kako izazvati maksimalnu štetu našem elektroenergetskom sustavu", rekao je.

Ukrajinske vlasti očito se bore da održe korak sa sve dužim popisom potrebnih popravaka ovog mjeseca, a neke infrastrukture nije moguće popraviti.

I ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na svom je Facebooku danas objavio fotografije uništene elektroenergetske infrastrukture.

"Ova fotografija je samo jedan od primjera kako nas neprijatelj pokušava slomiti! To su podli udari na kritične objekte. Tipična taktika terorista. Svijet može i mora zaustaviti ovaj teror", napisao je, između ostalog, Zelenski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:07