‘IGRE PRIJATELJSTVA‘

Ukrajinski ministar: ‘Rusija ne poštuje načela olimpizma i koristi sport u propagandne svrhe‘

MOO u organizaciji ovih alternativnih igara vidi "ciničan pokušaj" iskorištavanja sportaša "u političke propagandne svrhe"
 Yuri Kadobnov/Afp

Rusija ne poštuje načela olimpizma i koristi sport u propagandne svrhe, kao što pokazuje njena želja da organiziraju Igre prijateljstva u rujnu, kao alternativu Olimpijskih igara, optužuje ukrajinski ministar sporta Matvij Bidnij u intervjuu za francusku agenciju AFP .

Ove igre prijateljstva Zapadnjaci smatraju odgovorom na zabranu Rusije i Bjelorusije na Olimpijskim igrama u Parizu, gdje će samo nekoliko sportaša iz ove dvije zemlje sudjelovati, na strogo individualnoj osnovi, bez mogućnosti isticanja svoje zastave i imena ili intonitanja himne.

Obje su zemlje isključene s Igara zbog rata Rusije protiv Ukrajine od veljače 2022. godine.

"Ruska odluka, na najvišoj razini, da financira ove takozvane ‘Igre prijateljstva‘ i stvori međunarodnu udrugu prijateljstva koja će ih organizirati, dokazuje cijelom svijetu da ne poštuje načela olimpizma", kaže Bidnij. "To je samo pokušaj da se sport iskoristi za propagandu, da se njegov agresivni rat sakrije iza fasade sportskih odnosa s javnošću”.

“Nema alternative Olimpijskim igrama,” rekao je ministar, “zbog čega su brojne zemlje, uključujući Brazil, Indiju i Kinu, odbile sudjelovati na ovim lažnim Olimpijskim igrama, koje je MOO osudio”.

MOO je optužio Rusiju za "politiziranje" sporta, a u organizaciji ovih alternativnih igara vidi "ciničan pokušaj" iskorištavanja sportaša "u političke propagandne svrhe".

Na Igrama u Tokiju, održanim 2021. godine, Ukrajina je osvojila 19 medalja, ali za Bidnija svako sudjelovanje ukrajinskog sportaša u Parizu bit će već pobjeda, dok su životi većine sportaša njezine zemlje bili ozbiljno pogođeni ratom, prisilnim progonstvom ili smrću voljenih osoba.

"Svi su oni pobjednici i oni cijelom svijetu pokazuju svoju nepokolebljivu volju."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 21:42