NAJVEĆI PROBLEM

Ukrajini prijeti težak udarac iz SAD-a, sudbina te zemlje sada je u rukama ovog čovjeka!

Ne, unatoč prevladavajućem mišljenu, nisu Biden i Bijela kuća ti koji kontroliraju financije za Ukrajinu

Kevin McCarthy

 Kazuhiro Nogi/Afp

Potpora SAD-a Ukrajini uskoro će proći značajan test. Ovo se ne odvija na pozornici republikanske predsjedničke debate ili u Bijeloj kući, već na Capitol Hillu, u Zastupničkom domu pod kontrolom nove republikanske većine, predvođene Kevinom McCarthyjem.

Prevladavajuće stajalište je da će američka potpora Ukrajini ostati čvrsta sve dok je Joe Biden predsjednik, dakle barem do siječnja 2025. Ali tu se zanemaruje činjenica da je Kongres zapravo taj koji kontrolira novčanike. Od preuzimanja dužnosti u siječnju, republikanski kontrolirani kongres nije usvojio niti jedan zakon o financiranju Ukrajine. No, treba reći kako Bijela kuća to dosad nije ni tražila.

Republikanska stranka je, naime, sve više podijeljena u svojoj podršci Ukrajini, kao što je zorno pokazano u nedavnoj predsjedničkoj debati republikanaca. Ovo je dio dubljeg problema u vanjskoj politici, gdje se Trumpovi neoizolacionisti sukobljavaju s internacionalističkim i neokonzervativnim školama koje utjelovljuju McCain i Reagan.

image
Anatolii Stepanov/Afp

Ali to znači i da će Kevinu McCarthyju, slabom govorniku koji očajnički želi održati svoj republikanski klub ujedinjenim, biti mrsko iznositi bilo kakve zakone koji izazivaju podjele - kao što je financiranje Ukrajine.

Prethodni kongres pod vodstvom Nancy Pelosi u prosincu je usvojio ogroman paket potpore od dodatnih 25 milijardi dolara. To je Bidenovoj administraciji dalo potencijalno dugu stazu financiranja za potporu Ukrajini, sve dok su se sredstva razborito dodjeljivala.

Umjesto da se vrati u Kongres tijekom posljednjih devet mjeseci, administracija je pazila na svoj novčanik i pažljivo upravljala stopom potrošnje, što je bio glavni ograničavajući čimbenik u sposobnosti administracije da osigura skupe sustave, kao što su F-16 ili ATACMS.

Bijes Bijele kuće na Njemačku jer ih je prisilila da isporuče tenkove Abrams u veljači nije bio zbog zabrinutosti oko eskalacije ili zato što nije željela da Ukrajina ima tenkove već je velikim dijelom problem bio trošak. Slično tome, administracija ne bi pružila obuku Ukrajincima na F-16 da to nije bila voljna.

Potpora SAD-a stoga je usmjerena na trenutne osnovne potrebe Ukrajine, nabavu streljiva i drugog ključnog pribora Ukrajincima za trenutnu borbu, a ne za potporu ukrajinskim zračnim snagama u 2025. Sada je problem u tome što nije jasno hoće li SAD moći kratkoročno podržati Ukrajinu. Jer novca je sada gotovo nestalo.

Ovo je konačno natjeralo Bidena da se vrati u Kongres. Bijela kuća nedavno je tiho podnijela ograničeni zahtjev od 10 milijardi dolara koji bi zadržao trenutni tempo financiranja do početka sljedeće godine. Ovo pitanje namjerno nije držano prioritetnim nadajući se da se može provući, ne želeći voditi javnu borbu koja bi republikance mogla razjediniti.

image

Volodimir Zelenski i Antony Blinken

Brendan Smialowski/Afp

Trenutno nikako nije sigurno da će financiranje Ukrajine proći kroz Kongres. Sudbinu Ukrajine može odrediti Kevin McCarthy koliko i događaji na bojnom polju.

Naravno, američki diplomati i dužnosnici uvjeravaju Ukrajinu, kao i saveznike i partnere, u njezinu čvrstu predanost. I doista, čak i ako republikanski dom odbije djelovati, administracija još uvijek može preraspodijeliti sredstva unutar golemog proračuna Pentagona i koristiti druge proračunske trikove, kao što je proglašavanje opreme za Ukrajinu viškom i tako prihvatljivom za prijenos. Ali, to je birokratski teže i neizbježno će dodatno usporiti tempo američke pomoći.

Stoga je imperativ da UK i Europa učine još više. Ujedinjeno Kraljevstvo uvijek iznova predvodi u pružanju novih naprednih sustava Ukrajini, poput tenka Challenger i raketa Storm Shadow. Europska Unija ulaže u povećanje količine streljiva. Ali, UK i Europa zajedno bi mogle biti prisiljene zamijeniti uloge s SAD-om, pri čemu će Europa pružati većinu potpore, a SAD će učiniti što može. To će opteretiti britanske i europske snage i obrambenu industriju, zahtijevati više financiranja i politički fokus.

Ali potpora Zapada Ukrajini jednaka je onome što je potpora SAD-a bila za Ujedinjeno Kraljevstvo tijekom Drugog svjetskog rata: slamka spasa za zemlju koja se suprotstavlja tiraniji. Saveznička vojna pomoć Ukrajini od početka rata bila je izvanredna po svom utjecaju i nije uključivala neku veliku žrtvu Zapada te je održiva neograničeno vrijeme.

Ali, zbog podijeljene američke politike, SAD bi mogao povući svoj pojas za spašavanje prema Ukrajini i zauzeti geopolitički autogol ne dajući dodatna sredstva. Ako to učini, UK, EU i drugi europski partneri morat će popuniti prazninu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 06:28