‘MESNA OLUJA‘

Ukrajinci objavili brutalnu snimku borbi kod Avdiivke, gore i tenkovi i ljudi: ‘Osramoćeni su, ovo je najveći uspjeh!‘

Ukrajinska 58. motorizirana brigada objavila je snimku koja navodno prikazuje težak poraz ruskih snaga

Snimka navodnog ruskog napada koji je završio fijaskom

 /Screenshot/facebook

Jedna ukrajinska brigada objavila je snimku teških borbi koja navodno prikazuje ukrajinske snage kako odbijaju ono što ta ukrajinska postrojba naziva "mesnom olujom", a radi se o napadu koji su navodno pokrenule ruske snage u istočnoj Ukrajini.

Video možete pogledati OVDJE

Video snimku je u ponedjeljak objavila 58. motorizirana brigada, formacija ukrajinskih kopnenih snaga. U objavi se navodi da je Rusija krenula u napredovanje u zoru, da bi se morala "osramoćena" povući u roku od nekoliko sati, kako prenosi Newsweek. Ova ukrajinska brigada je, inače, aktivna u regiji Doneck u istočnoj Ukrajini tijekom cijele ruske invazije na susjednu zemlju, koja je započela u veljači prošle godine.

Borbe se trenutačno intenziviraju u blizini grada Avdiivka, koji se smatra ulaznim vratima u grad Doneck. Od 10. listopada Rusija je na ovo područje poslala tisuće vojnika i mnoštvo tenkova i oklopnih vozila u pokušaju da zauzme grad, no brojna izvješća govore da su ruske snage navodno pretrpjele velike gubitke i u vojnicima, i u opremi. Navodno je Rusija nagomilala oko 40.000 vojnika za nadolazeći novi napad na grad.

"Nisu svi uspjeli pobjeći - na bojištu je ostalo pedesetak tijela napadača", navodi 58. motorizirana brigada, misleći na objavljenu snimku ruskog napada. "U eliminiranju okupatora, (brigada)... je postigla najveći uspjeh", dodaje se.

Snimka nastala iz zraka, snimljena dronom, navodno prikazuje ukrajinske snage kako gađaju više ruskih tenkova i oklopnih vozila. Snimka prikazuje borbe te spaljene ostatke vojnog vozila i vojnika u plamenu koji puzeći pokušava pobjeći s mjesta događaja. Newsweek napominje da nije bilo moguće neovisno potvrditi kada je snimka nastala.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je, inače, situaciju kod Avdiivke opisao kao "posebno tešku".

Anton Kocukon, glasnogovornik 110. odvojene mehanizirane brigade, izjavio je 9. studenog da Rusija gomila rezerve za novi napad za zauzimanje Avdiivke. "Ovdje su doveli oko 40.000 ljudi, zajedno sa streljivom", rekao je Kocukon. "Ne vidimo znakove da Rusi odustaju od planova da okruže Avdiivku", dodao je.

ISW: Nikakvi uspjesi Rusa, tek marginalni Ukrajinaca

Kocukon je rekao da su ruske snage djelomično okružile Avdiivku s tri strane te da igraju ‘igru mačke i miša‘ i šalju golem broj bespilotnih letjelica kako bi analizirali obranu Kijeva.

Think tank Institut za proučavanje rata (ISW), istraživački centar sa sjedištem u SAD-u, naveo je u svom izvješću da su ruske snage angažirale više ljudstva i materijala za usmjerene i opsežnije ofenzivne operacije u blizini Avdiivke.

Navode da su ruske snage nastavile s ofenzivnim operacijama kod Avdiivke, ali ističu da nisu postigle nikakve uspjehe koji bi se mogli potvrditi.

U međuvremenu, ukrajinski Glavni stožer izvijestio je da su ukrajinske snage odbile više od 18 ruskih napada kod Avdiivke. Ukrajinske snage također su nedavno izvele uspješne protunapade u blizini Avdiivke, ali su ostvarile tek marginalne uspjehe, izvijestio je ISW.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:28