CRNOMORSKI FRONT

Ukrajina ne odustaje od sijanja straha na Krimu, imaju novo oružje: ‘To se može zavući svuda!‘

Marička bi mogla napadati pomorske mete na velikim udaljenostima, ali i obavljati tajne izviđačke i opskrbne misije

Podvodni dron Marička

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Očita domišljatost ukrajinskih oružanih snaga pokazala se kao jedna od najvećih prednosti u suzbijanju napredovanja ruske invazije na tu zemlju, a Kijev je, između ostaloga, od početka rata sve više koristio bespilotne letjelice koje eksplodiraju pri udaru sa značajnim uspjesima, uključujući i unutar ruskog teritorija.

Na Crnom su moru, pak, izvodili napade u kojima su koristili pomorske dronove, a najnoviji primjer ukrajinskog inovativnog pristupa vođenju rata dolazi u obliku podvodnog drona.

Na društvenim mrežama već kruži video snimka koja prikazuje novi ukrajinski adut koji se kreće tik ispod površine vode. Mnogo toga o dizajnu drona nazvanog Marička još nejasno, no skupina koja stoji iza njegova razvoja navodi da bi se mogao koristiti za izvođenje kamikaza napada na ruske brodove i pomorsku infrastrukturu, piše The War Zone. Sky News, pak, piše da se navodno radi o sustavu koji su sami razvili inženjeri dobrovoljci po cijeni od 433.000 dolara po komadu i koji može izvoditi napadne, opskrbne ili izviđačke misije.

Ukrajincima zanimljive sposobnosti

U svakom slučaju, to su vrste sposobnosti za koje su Ukrajinci itekako zainteresirani nakon što su površinska plovila bez posade već postala ključno ukrajinsko oružje za napade na rusku mornaricu i druge ciljeve u i oko Crnog mora. Za Marički se očekuje da će biti korištena u samoubilačkim operacijama protiv Ruske crnomorske flote i ključnih ruskih infrastrukturnih i drugih objekata.

Skupina AMMO Ukraine, koja sebe predstavlja kao dobrotvornu zakladu, objavila je novi video Maričke na svojim profilima u ponedjeljak. Ta skupina od kolovoza promovira podvodno vozilo bez posade (UUV) te traži ulaganja i donacije za potporu njegovom razvoju. To je uslijedilo nakon što je zasebna skupina Brave-1 ranije ove godine otkrila planove stvaranja flote manjih UUV-ova kamikaza, poznatih kao Toloka.

Projekt je još uvijek donekle nov i nejasno je koliko brzo bi mogao napredovati, posebno s obzirom na velike zahtjeve za dodatnim vanjskim financiranjem. Ipak, Ukrajina je dala prioritet ovim vrstama sposobnosti i u prošlosti ih je stavljala u operativu zapanjujućom brzinom.

Napadačke misije

Nije točno poznato na koji se pogon Marička, dugačka oko šest i promjera nešto više od jedan metar, kreće. Nema jasnih naznaka da njezin pogonski sustav uključuje zrak, što bi moglo upućivati na isključivo baterijsko napajanje. AMMO Ukraine tvrdi da Marička ima maksimalni domet od 1000 kilometara, što bi značilo da može iz zapadnih ukrajinskih luka u jednom smjeru ploviti do gotovo bilo koje točke u Crnom moru. Odgovarajući matični brodovi na moru mogli bi se koristiti za lansiranje UUV bliže odredištu.

U AMMO Ukraine su predstavili Maričku kao potencijalno kamikaza oružje punjeno eksplozivom koje bi se moglo koristiti za napad na brodove i priobalnu infrastrukturu, uključujući i mostove. Već godinu dana ukrajinske snage sve bolje koriste sve veći arsenal bespilotnih čamaca za izvođenje napada na brodove ruske mornarice na moru i u luci, kao i na druge ciljeve poput mosta u Kerčkom tjesnacu.

image

Podvodni dron Marička

Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Ukrajinska površinska plovila bez posade koriste kombinaciju satelitske navigacije i ciljanja terminala putem elektrooptičkih i infracrvenih kamera kako bi pogodila cilj, ali nije poznato koju razinu autonomije imaju ti dronovi. Izazov za Maričku mogla bi biti vrsta navođenja i mogućnosti ciljanja. Moguće je ugraditi neku vrstu ‘jarbola‘ s kamerom i prijemnicima, ali pitanje je kako bi to funkcioniralo u praksi, pogotovo na valovitijem moru. Ovaj sustav bi svoju autonomnu uporabu najbolje iskoristio protiv fiksnih ciljeva poput mostova i brodova u luci. UUV, čak i onaj sposoban djelovati samo ispod valova, imao bi prednost jer bi bio manje detektibilan čak i od niskoprofilnih površinskih dronova (USV).

Izviđačke i opskrbne misije

Također, Marička bi se mogla kretati ispod određenih fizičkih obrambenih sustava koji bi mogli osujetiti USV, uključujući plutajuće grane i razne barijere koje su ruske snage postavile u Sevastopoljskom zaljevu na okupiranom Krimskom poluotoku. Mogla bi biti korisna i kao platforma za prikupljanje pomorskih obavještajnih podataka koju je teže otkriti. Podmornice, s posadom i bez posade, same po sebi imaju prednosti kao obavještajna sredstva za nadzor i izviđanje s obzirom na djelovanje ispod površine.

AMMO Ukraine je također iznio mogućnost da bi se ovaj podvodni dron mogao koristiti kao diskretno, malo transportno sredstvo koje može nositi ključne potrepštine za vojne jedinice ili čak civile u obalnim područjima. Kao prijevozno sredstvo Marička bi mogla biti korisna za podršku ukrajinskim jedinicama za specijalne operacije napada i druge akcije iza ruskih linija na područjima poput Krima. Iako se čini vjerojatnijim da je to sekundarna namjena ovog plovila.

Ostaje za vidjeti hoće li Marička uopće postati operativna, iako je važno imati na umu da je dizajnirana tako da nudi manje ranjivu platformu za samoubilačke napade i potencijalno obavljanje drugih misija, koje su u potpunosti u skladu s načinom na koji Ukrajina trenutačno vodi rat protiv Rusije na području Crnog mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 10:18