BIZARAN SLUČAJ

Udruženje penzionera na udaru tužitelja: Krali državni novac, potpisivali fiktivne ugovore, muljali sa stanovima...

U više udruženja umirovljenika otkrivene su malverzacije, među kojima su i ozbiljna kaznena djela

Ilustracija

 Duje Klaric/Cropix/Cropix

Crnogorsko tužiteljstvo suočava se s neobičnim predmetom zloporabe državnog novca iz Fonda za umirovljenike i invalide (PIO), čiji su zaposlenici otkrili da ih podgoričko Udruženje penzionera već dulje vrijeme potkrada.

Kako javljaju podgoričke Vijesti, sumnja se da su umirovljenici "muljali" pri raspodjeli novca za pomoć socijalno ugroženim članovima, pri izgradnji stambenih zgrada te pri raspodjeli stanova umirovljenicima podstanarima.

U izvještaju Fonda tako stoji da su zabilježeni slučajevi kako jedna osoba podiže dvadeset socijalnih pomoći, navodno za druge, ali bez ikakvog pravdanja. Za podjelu stanova nisu se poštovali nikakvi kriteriji niti sudske odluke, a sudske kazne Udruženje je plaćalo iz novca koji im je država isplatila za davanje socijalne pomoći. Novac se dijelio bez potpisa, a dužnosnici Udruženja međusobno su si isplaćivali naknade za rad od sredstava za pomoć siromašnim umirovljenicima.

Bizaran slučaj ide dalje pa se otkrilo da se aneksima ugovora i kompenzacijama s građevinarima smanjuje ranije određeni broj stanova za ugrožene umirovljenicima na nezakonit način te da se udruženja bave privrednim djelatnostima bez registracije... Otkriveno je i da je 89 umirovljenika, koji su dobili stanove jer su bili podstanari, te stanove prodalo, a zatim nastavili živjeti na adresama koje su prijavile kao podstanarske, što ovakav način pomoći čini besmislenim.

Udruženja penzionera preko Fonda PIO dobiva novac iz proračuna za rješavanje socijalno humanitarnih potreba i isplatu jednokratne pomoći, kao i za izgradnju stambenih objekata za podstanare i socijalno najugroženije korisnike mirovina.

Komisija za provjeru i analizu trošenja novca opredijeljenog udruženjima umirovljenika podnijela je krajem srpnja dva izvještaja, jedan se odnosi na provjeru novca za socijalnu pomoć ugroženim umirovljenicima, a drugi za izgradnju stambenih zgrada i raspodjelu stanova.

Komisija konstatira da je u više slučajeva općinskih i gradskih udruženja dolazilo do utaje podataka o trošenju sredstava. Udruženja su bila dužna novac dijeliti po jasno specificiranim kriterijima, no to nisu činili.

Udruženja penzionera Podgorice, Nikšića, Cetinja, Bara i Danilovgrada, kao nevladine organizacije nisu registrirana za obavljanje privredne djelatnosti, a bavili su se neposrednom privrednom djelatnošću izgradnjom stambenih zgrada, što je, kako je navela Komisija, kazneno djelo, javljaju Vijesti.

Podgoričko Udruženje penzionera je, kako je navedeno, potpisalo fiktivni ugovor o građenju s firmama “Kroling” i “Viner Co”, čime je nanijeta šteta državi od 121.994,85 eura, koliko iznosi izračunati PDV, koji je predstavljen kao ulazni i koji je bez osnova ispostavljen, s obzirom da je rukovodstvo udruženje sve poslovne prostore i šest stanova prodalo “Krolingu”.

Utvrđeno je i da je isto udruženje donijelo odluku da stanove dijeli prije početka gradnje, što je, kako je navedeno, još jedan primjer nezakonitog postupanja rukovodstva udruženja jer se raspodijela stanova vrši mimo javnog raspisanog oglasa, rang-liste i pravilnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:28