JAMES 'WHITEY' BULGER

UBIJEN JEDAN OD NAJZLOGLASNIJIH GANGSTERA NAŠEG DOBA Zvali su ga i 'Bostonski Robin Hood', netko ga je likvidirao u zatvoru u dobi od 89 godina

 
Arhivska fotografija
 Profimedia, TEMP Rex Features

Zloglasni bostonski gangster James 'Whitey' Bulger (89) ubijen je u utorak u zatvoru u Zapadnoj Virginiji, piše Boston Globe.

- FBI provodi istragu, i to su sve informacije koje zasad puštamo u javnost, kazala je Stacy Bishop, glasnogovornica tužiteljstva.

Ipak, u javnost su procurile informacije kako su trojica zatvorenika, pod uvjetom da ostanu anonimni, rekla kako je Bulger bio pod istragom zbog ubojstava u kaznionici Hazelton.

Bulgerov brat John za medije je poručio kako njegovu obitelj još nitko nije obavijestio o njegovoj smrti.

Mugshot of James
Profimedia, Film Stills
Arhivska foografija

Bulger je bivši mafijaš iz južnog Bostona, kojeg u lokalnoj usmenoj predaji smatraju nekom vrstom Robina Hooda koji štiti sugrađane.

Kontrolirao je teritorij južnog Bostona sa svojom bandom Winter Hill od 1960-ih pa sve do konca 1990-ih. Njegov brat je bivši predsjednik Senata države Massachusetts William Bulger.

"Whitey" je pak od 1975. bio informator FBI-a, pa su vlasti zatvarale oči na njegove kriminalne poslove dok ih je snabdjevao korisnim informacijama o talijanskoj mafiji. To je trajalo do pred kraj 90-ih, kada su mediji razotkrili nezakonito djelovanje istražnih organa.

Nakon što mu je koncem 1994. godine veza u FBI-u dojavila da mu se sprema uhićenje, Bulger je pobjegao. Nakon 16 godina u bijegu uhvaćen je 2011. u Kaliforniji s djevojkom.

Mugshot of James
Profimedia, Film Stills

Bulger je 2013. osuđen na dvije doživotne kazne i pet godina zatvora za zločine koje je počinio, među kojima je i 11 ubojstva. Bulger se na suđenju izjasnio nevinim, iako su njegovi odvjetnici priznali da je njihov klijent bio trgovac drogom, ucjenjivač i zelenaš, ukratko 'organizirani kriminalac'.

Bulger, kojeg u filmu iz 2015. "Black Mass" glumi Johnyy Depp, izazivao je strah zbog svog naglog temperamenta i brutalnosti.

Tužitelji navode da je zadavio dvije žene, a jednog muškarca satima mučio prije nego što ga je ubio hicem u glavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 20:01