KORONAVIRUS

U Sjedinjenim Državama u posljednja 24 sata od Covida-19 umrlo rekordnih 1300 ljudi

Rekordni porast smrtnih ishoda zaraze u jednom danu zebilježile Arkansas, Kalifornija, Florida, Montana, Oregon i Teksas
Bolnica u Kaliforniji
 Mario Tama/AFP

Nekolicina američkih saveznih država na jugu i zapadu zemlje u utorak je zabilježila rekordan broj umrlih od koronavirusa u jednom danu, a sveukupno je u SAD-u od covida-19 taj dan preminulo više od 1300 ljudi, što je najveći broj umrlih od svibnja.

Rekordni porast smrtnih ishoda zaraze u jednom danu zebilježile Arkansas, Kalifornija, Florida, Montana, Oregon i Teksas.

U Kaliforniji su novim koronavirusom SARS-CoV-2 najpogođeniji Latinoamerikanci koji čine nešto malo više od trećine stanovništva te najnaseljenije američke države.

Među zaraženim u Kaliforniji njih 56 posto su Latinoamerikanci, dok ih je među umrlima 46 posto.

Broj zaraženih i umrlih posebice raste u poljoprivrednom području Central Valley, s velikim brojem latinoameričkog stanovništva.

U Kaliforniji je u utorak od covida-19 umrla 171 osoba, a na Floridi 191.

Teksas je u ponedjeljak zabilježio više od 6000 novozaraženih te se sveukupan broj popeo na 401.477. Još su samo tri države premašile taj broj - Kalifornija, Florida i New York.

Teksas i Kalifornija, međutim, bilježe pad broja hospitalizacija, a Anthony Fauci, jedan od vodeći stručnjaka za zarazne bolesti, smatra da se radi o prvim znakovima koji pokazuju da se na jugu i zapadu bliži vrhunac zdravstvene krize.

U SAD-u zbog stanja s koronavirusom traju vruće rasprave o ponovnom otvaranju škola. Predsjednik Donald Trump i njegova administracija zagovaraju povratak u školske klupe, dok neki nastavnici i zdravstveni djelatnice pozivaju na nastavak 'online' nastave.

Meksiko i Brazil i dalje bilježe porast zaraženih i umrlih

Meksiko i Brazil i dalje bilježe porast zaraženih i umrlih od koronavirusa, tvrdi američko Sveučilište Johns Hopkins.

Brazil je u zadnja 24 sata potvrdio 40.816 novozaraženih i 921 umrlog, objavilo je tamošnje ministarstvo zdravstva. Prema dostupnim podacima, ukupno Brazil bilježi gotovo 2.5 milijuna zaraženih i 88.539 umrlih osoba.

Meksiko ima 7.208 novih slučajeva i 854 mrtva. Ukupan broj slučajeva je 402.697, a od koronavirusa je preminulo 44.,876 osoba, po čemu je Meksiko četvrta najpogođenija država na svijetu.

Tamošnja vlada tvrdi da je broj zaraženih vjerojatno puno veći od prijavljenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 11:58