BEZNAĐE

U protekloj je godini njihov broj premašio 650.000, licemjeri gunđaju, vlasti očajne: ‘Ovo je posljednji pokušaj!‘

Visoki troškovi života i stanovanja neke od najranjivijih Amerikanaca gurnuli su u skloništa ili čak na ulice

Beskućnici u Los Angelesu

 Imago/Imago Stock&people/Profimedia/Imago/imago Stock&people/profimedia

Beskućnika je u SAD-u nekoliko desetaka tisuća više u 2023. godini u odnosu na prethodnu jer su visoki troškovi života i stanovanja neke od najranjivijih Amerikanaca gurnuli u skloništa ili čak na ulice. U protekloj je godini njihov broj premašio 650.000, a istodobno raste i broj onih koji silom prilika preživljavaju u automobilima.

Grad u Arizoni, Sedona, poznat po svojim Crvenim stijenama, odlučio je dopustiti beskućnicima koji rade u gradu spavanje u njihovim automobilima na posebno određenom besplatnom parkingu. Gradsko vijeće glasalo je šest naprema jedan za usvajanje programa imena ‘‘Sigurno mjesto za parkiranje‘‘ koji će osigurati 40 parkirnih mjesta za zaposlenike s punim radnim vremenom u Sedoni.

Beskućnici u automobilima moći će prespavati na parkiralištu od šest hektara u vlasništvu grada, unutar kulturnog parka od 41 hektara koji je glavna atrakcija u gradu sa svojim crvenim pješčenjacima. Za njih će, prema izvješću lokalnog medija AZCentral, biti postavljene privremene kupaonice, tuševi i kante za smeće. Program koji vodi savezni odjel Arizone za stambena pitanja propisao je da će oni koji budu spavali na parkiralištu morati napustiti prostor tijekom dana. Nadzor će se vršiti nad parkingom od 22 sata do 8 ujutro.

Strah od nezakonitih radnji i onečišćenja

Dok neki smatraju da će ta odluka pojedincima omogućiti sigurnije opciju stanovanja od spavanja na ulicama, među nekim građanima izazvala je konsternaciju. Kritičari ove odluke tvrde da će oni koji spavaju na parkiralištu potaknuti onečišćenje, veće korištenje droga i druge nezakonite aktivnosti. Dok cijene stanova i dalje vrtoglavo rastu diljem Arizone, čelnici u Sedoni pokušavaju uzeti stvari u svoje ruke kupnjom neizgrađenih zemljišta i gradskih površina koje će se barem djelomično koristiti za pristupačno stanovanje.

Gradonačelnik Scott Jablow izjavio da program predstavlja ‘‘posljednji pokušaj‘‘, a ne idealno rješenje za beskućnike u automobilima. Sudionici u programu morat će surađivati sa socijalnim službama s ciljem da osiguraju trajno stanovanje, izvijestio je AZCentral.

Život u automobilima nije realnost samo u Arizoni. Istraživanje iz 2018. u okrugu King u saveznoj državi Washington pokazalo je da 3372 ljudi živi u automobilima, što je povećanje od 46 posto u odnosu na godinu prije. U 2019. San Francisco je zabilježio porast od 45 posto u odnosu na broj u 2017.; u obližnjem Oaklandu beskućnički život u automobilu više se nego udvostručio u istom vremenskom razdoblju.

Nije iznenađujuće da gradovi pokreću vlastite programe sigurnih parcela za parkirališta. U 2023. gradovi Seattle, Vista, Kalifornija te Tacoma u Washingtonu uspostavili su svoja prava sigurna parkirališta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 13:00