SVEČANOST

U Poljskoj odana počast hrvatskim vojnicima koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu

Komemoracije za poginule održane su na grobljima u drugom najvećem poljskom gradu Krakovu i u selu Ujsczie Jezuickie
Krakov
 Hvidr-a Nzi-nzz

Veleposlanik Republike Hrvatske u Poljskoj Tomislav Vidošević, počasni konzul RH sa sjedištem u Krakovu Pavel Wlodarczyk, umirovljeni časnici, predstavnici Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Novi Zagreb Istok - Novi Zagreb Zapad, među kojima su bili braća Valentino i Toni Rajković iz Brinja, u subotu su u Poljskoj u Krakovu polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća obilježili stotu godišnjicu Prvog svjetskog rata te odali počast poginulim hrvatskim vojnicima koji su umrli u lokalnim bolnicama, a koji su sahranjeni na vojnom groblju 384 Lagiewniki pokraj svetišta Božjeg milosrđa, javlja Lika Online.

Na groblju je sahranjeno između 266 i 275 vojnika iz svih nacija tadašnje Austro-ugarske monarhije, a među njima i do sada identificiranih 11 Hrvata. Spomenik poginulim Hrvatima postavljen je uz pomoć počasnog konzula Wlodarczyka.

Nakon komemoracije izaslanstvo je posjetilo hrvatski Oratorij u centru Sv. Ivana Pavla II, koji je također realiziran uz pomoć počasnog konzula Wlodarczyka. Oratorij karakterizira lik Ivana Pavla II., Blaženog Kardinala Alozija Stepinca i slika Majke Božije s djetetom. Sam centar Ivana Pavla II. nalazi se na mjestu nekadašnjeg kamenoloma Solivaj u kojem je mladi Karol Józef Wojtyła u mladosti radio.

Uz pomoć veleposlanstva RH u Poljskoj te u suradnji s poljskom općinom Greboszow, predstavnici HVIDR-e NZI-NZZ i hrvatski vojni povjesničari u nedjelju su održali komemoraciju poginulim hrvatskim vojnicima sahranjenima na vojnom groblju u selu Ujsczie Jezuickie.

image
Ujsczie Jezuickie
Hvidr-a Nzi-nzz

Tom je prilikom otkriven pano u znak sjećanja na poginule hrvatske vojnike tijekom 1915. godine, osobito 130 pripadnika 31. lovačke bojne iz Zagreba. Ujedno je pokrenuta inicijativa o uspostavi prijateljskih odnosa između Grada Dugog Sela i domaćina Općine Greboszow, sve u cilju stvaranja kulture sjećanja na velike žrtve Prvoga svjetskog rata, piše Nacionalno.

Glavni pokretači ovih aktivnosti dva su umirovljena pukovnika - Nikola Tominac, zamjenik gradonačelnika Dugog Sela i Valentino Rajković. Spomenuti su istražili ove ratne događaje i organizirali veliku logističku potporu od strane Ministarstva kulture i medija, Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba i Hrvatske elektroprivrede da se ovo i još neka vojna groblja dostojno obilježe s hrvatske strane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 07:33