IZRAEL POJAČAVA UDARE

U napadu ubijena velika obitelj, snimka uplakane djevojčice postala je viralna: ‘Nedostaje mi kruh, a tata je na nebu...‘

Stanovnici Rafaha koji su kontaktirani sms-om izvijestili su o nekoliko izraelskih zračnih napada i velikih eksplozija u gradu
 /Twitter

Izrael je pojačao svoje bombardiranje Rafaha na jugu Gaze i desetak članova jedne obitelji ubijeno je u zračnom napadu, rekli su stanovnici, dok je ministarstvo zdravstva objavilo da je u uništenoj palestinskoj enklavi dosad poginulo 29.313 osoba.

U Jeruzalemu, član izraelske ratne vlade Benny Gantz citirao je "obećavajuće rane znakove napretka" o novom sporazumu o oslobađanju talaca koje drže militanti Hamasa u Gazi usred pregovora koje vode Sjedinjene Države, Egipat i Katar kako bi se osigurala stanka u ratu.

Izraelska vojska (IDF) rekla je da je pojačala operacije u Han Junisu, gradu sjeverno od Rafaha. U svom dnevnom sažetku događaja u Gazi nije spomenula napade na sam Rafah i nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Procjenjuje se da je oko 1,5 milijuna ljudi nagurano u Rafahu, na najjužnijem rubu enklave blizu granice s Egiptom, a većina njih je izbjegla iz svojih domova sjevernije kako bi pobjegla od izraelskog vojnog napada.

Dotok pomoći koja ulazi u Gazu iz Egipta gotovo je presušio u posljednja dva tjedna, a sigurnosni kolaps otežao je distribuciju hrane koja ipak prođe, prema podacima UN-a i dužnosnicima.

Da je situacija s hranom u Gazi kritična, pokazuje i snimka objavljena na društvenim mrežama na kojoj uplakana djevojčica govori da joj nedostaje kruh. Također, djevojčica odgovara da joj tata ne može donijeti kruh jer je ‘u raju‘.

Izrael je rekao da se priprema za kopneni napad na Rafah, unatoč rastućem međunarodnom protivljenju, uključujući i nepokolebljive saveznike Sjedinjene Države, zbog straha za živote civila.

Stanovnici Rafaha koji su kontaktirani sms-om izvijestili su o nekoliko izraelskih zračnih napada i velikih eksplozija u gradu, kao i o otvaranju vatre s mornaričkih brodova na područja uz obalu.

Reutersovi videonovinari snimili su posljedice udara na kuću obitelji Al-Noor u Rafahu, koja je pretvorena u ruševine, pokazujući više od deset tijela umotanih u bijele ili crne pokrove i ožalošćenu rodbinu u bolnici.

Abdulrahman Juma rekao je da su njegova supruga Noor, koja je bila iz obitelji Al-Noor, kao i njegova jednogodišnja kćer Kinza, oboje ubijeni u napadu, zajedno s Noorinim roditeljima, bratom i drugom rodbinom.

Izrael kaže da militanti Hamasa koriste civilne zgrade kao paravan, što islamistička skupina negira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 22:41