PORAST SLUČAJEVA

U Češkoj zabilježen najveći dnevni broj zaraženih od svibnja, ne planiraju novi nacionalni lockdown

Broj smrtnih slučajeva u zemlji prema broju stanovnika od početka pandemije je peti najviši na svijetu
Pacijent prima dozu cjepiva Pfizer-BioNTech protiv covida-19
 Theo Rouby/AFP

Češka je u srijedu zabilježila 588 novih slučajeva koronavirusa, što je najviši dnevni broj zaraženih od 25. svibnja, dok vladini dužnosnici predviđaju da će broj zaraženih nastaviti rasti.

U zemlji koja je tijekom ranijih valova pandemije bila najpogođenija, za vrijeme ljetnih mjeseci zabilježena je niska stopa zaraze. U posljednja dva tjedna, prijavljeno je 25 slučajeva na 100 tisuća ljudi, dok je za usporedbu u Njemačkoj prijavljeno 137, prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu zaraze (ECDC).

Premijer Andrej Babiš rekao je u utorak da vlada ne planira povratak masovnijim mjerama karantene - koja je olakšana početkom ljetnih mjeseci - dok ministri kažu da bi se u nekim instancama mogle provoditi lokalne mjere.

Porast slučajeva u utorak i dalje je ispod dnevnih vrhunaca između listopada 2020. i ožujka 2021., kad su brojke iznosile u tisućama, dosegavši u jednom trenutku vrhunac od 17.000 zaraženih.

Broj smrtnih slučajeva u zemlji prema broju stanovnika od početka pandemije je peti najviši na svijetu, prema podacima Our World in Data. U zemlji od 10,7 milijuna prijavljeno je 30.000 smrtnih slučajeva.

Do kraja kolovoza, 63,5 posto odrasle populacije je u cijelosti cijepljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 20:38