IZVOZIO TONE DROGE

U Brazilu uhićen sin srbijanskog ‘kralja kokaina‘, s njim pali i ljudi koji su 90-tih ratovali po Bosni

Goran Nešić bio je i vlasnik jednog brazilskog prvoligaša, a u hijerarhiji bio je iznad Darka Šarića i Dejana Stojanovića Keke

Ilustracija

 /Screenshot

U Brazilu je u okviru međunarodne akcije uhićen Aleksandar Nešić, sin osuđivanog ‘srbijanskog kralja kokaina‘ Gorana Nešića Cige, pišu tamošnji mediji, a prenose i brojni portali u regiji.

Sumnjiči ga se da je švercao kokain i bio vođa balkanskog narko kartela te jedan od najvećih europskih trgovaca drogom.

Zbog sumnje da je rukovodio švercom 7,5 tona kokaina iz Južne Amerike u Europu i Srbiju, policija ga je uhitila u četvrtak rano ujutro u njegovoj kući u Guaruji na obali Sao Paula gdje je, prema podacima iz istrage, pregovarao o izvozu kokaina preko luke Santos. Prema pisanju brazilskih medija, srbijanski državljanin i diler droge Aleksandar Nešić zauzeo je mjesto svog oca Gorana Nešića koji je zbog šverca kokaina u Brazilu uhićen 2011. godine.

Beograđanin Goran Nešić (47) poznat je kao ‘srpski kralj kokaina‘, a bio je jedan od najmoćnijih mafijaša Južne Amerike. U Brazilu je bio vlasnik dva nogometna kluba, od kojih je jedan bio prvoligaš. U kriminalnoj hijerarhiji bio je iznad Darka Šarića i Dejana Stojanovića Keke, vođe Kekinog klana. ‘Kokainski don‘ uhapšen je 2011. godine u akciji brazilske policije.

Kada je uhićen, brazilski mediji su pisali da je on bio jedan od najmoćnijih mafijaša u Latinskoj Americi. U tadašnjoj akciji ‘Niva‘ privedena je 31 osoba, pronađeno 620 kilograma kokaina i 846.000 eura.

Nešić stariji je, kako se pisalo, u poslove s drogom uveo Dejana Stojanovića Keku i Darka Šarića. Pisalo se i da je utočište u narko poslovima u Južnoj Americi pružio gotovo svim kriminalcima koji su uspjeli pobjeći iz Srbije.

Gorana Nešića je početkom 2018. godine Brazil izručio Srbiji i on je upućen u zatvor Zabela na izdržavanje osmogodišnje zatvorske kazne zbog šverca 24,5 kilograma heroina, za što je, dok je od 2001. bio u bijegu, osuđen u Srbiji. Prije nekoliko godina pušten je na slobodu i živi u Beogradu.

Osim Aleksandra Nešića, ovog tjedna uhićeno je još petnaest članova narko grupe u kojoj ima i bivših vojnika koji su sudjelovali u ratu u Bosni 1990-ih. Dio njih povezan je s ozloglašenom brazilskom kriminalnom organizacijom ‘Primeiro Comando de Capital‘ (PCC). Prema policijskim izvještajima, banda PCC šalje kokain u Europu, koji preuzimaju grupe povezane s talijanskom mafijom u regiji Kalabrija ‘Ndrangheta, koja sređuje logistiku da droga stigne u zemlje istočne Europe. Tek onda se dijeli Srbima.

Istraga je počela prije godinu i po kada je na brazilskom ribarskom brodu uz obalu Afrike zaplijenjeno 5,5 tona kokaina. Uslijedila je još jedna zapljena dvije tone droge također na jednoj ribolovnoj poziciji u međunarodnim vodama. U ta dva navrata uhićeno je ukupno 12 osumnjičenih – 10 državljana Brazila i 2 državljana Crne Gore. Kokain koji su slali Srbi uzimali su ribari angažirani u Guaruji, te su taj narko tovar čamcima prevozili otvorenim morem. Prema podacima brazilske policije, Aleksandar Nešić je bio taj koji je pregovarao s bandom PCC i koordinirao logistiku te je on bio i glavna meta ove međunarodne akcije.

Usprkos tome što ga smatraju jednim od najvećih organizatora šverca droge na svijetu, Nešić mlađi do sada je u Brazilu osuđivan samo zbog pijanstva, prometnih nesreća i nepoštovanja autoriteta.

Istraga je provedena u okviru Europolove Operativne radne grupe ‘Balkanski kartel‘. Kako navode u Europolu, ciljana kriminalna grupa, poznata po svojoj razrađenoj mreži koja se proteže na obje strane Atlantika, bila je umiješana u široko rasprostranjenu trgovinu kokainom iz Južne Amerike na razne europske destinacije. U akciji su pored Europola i brazilske policije sudjelovali i Uprava kriminalističke policije MUP-a Srbije i američka DEA. A nedavno je u Belgiji uhićen i Zagrepčanin Tin Šlogar kojeg belgijska policija tereti da je bio dio krijumčarskog lanca koji je prevezao 2,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Europu, a suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu čeka i ‘Šarićev čovjek‘ Petar Ćosić i suoptuženici koje USKOK tereti također za krijumčarenje kokaina uz Južne Amerike u Europu, dok se u Sloveniji sudi tamošnjem ogranku ‘kavačkog klana‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:31