DRAMA U BOLIVIJI

Tužiteljstvo traži istražni zatvor za oporbenog guvernera zbog mogućeg sudjelovanja u puču protiv Moralesa

Skupina prosvjednika zatražila je u Santa Cruzu njegovo hitno oslobađanje te je pozvala na opći štrajk

Prosvjedi zbog uhićenja Luisa Fernanda Camacha

 Jorge Bernal/Afp

Bolivijsko tužiteljstvo zatražilo je da se oporbenom guverneru Luisu Fernandu Camachu odredi šestomjesečni istražni zatvor nakon što je osumnjičen za aktivnosti povezane sa svrgavanjem bivšeg predsjednika Eva Moralesa.

Guverner departmana Santa Cruza i jedan od glavnih predstavnika bolivijske desnice uhićen je u srijedu te je prebačen u glavni grad La Paz, što je izazvalo prosvjede i podiglo napetosti između njegove bogate poljoprivredne baze u regiji Santa Cruz i nacionalnih vlasti.

Skupina prosvjednika zatražila je u Santa Cruzu njegovo hitno oslobađanje te je pozvala na opći štrajk, uključujući i blokadu autocesta.

Camachu terete za "terorizam", a istraga obuhvaća zlouporabe položaja i utjecaja te napad na predsjednika Eva Moralesa i druge državne dužnosnike, rekao je u četvrtak državni odvjetnik Omar Mejillones.

image

Prosvjedi zbog uhićenja Luisa Fernanda Camacha

Jorge Bernal/Afp

Optužbe su povezane sa svrgavanjem bivšeg ljevičarskog predsjednika koji je 2019. proglasio izbornu pobjedu na spornim predsjedničkim izborima ali je slijedom žestokih prosvjeda od kojih je neke vodio Camachu pobjegao iz zemlje.

Camacho od ranije tvrdi da nije planirao državni udar i radije govori o narodnoj pobuni protiv Eva Moralesa. U izjavi je poručio da optužbama na njegov račun nedostaje "istine i vjerodostojnosti" dok je njegov odvjetnik Juan Carlos rekao da je "nepravedno" pritvoren.

Bivši predsjednik Morales rekao je u srijedu kako se nada da će to uhićenje nakon tri godine dovesti do pravde.

Četvrtak u Santa Cruzu prošao je mirno nakon što je uhićenje u srijedu dovelo do sukoba policije i prosvjednika koji su zapalili ured tužitelja.

image

Omar Mejillones

-/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:10