KRIJUMČARENJE DROGE

Turbulentan svijet stjuardesa-mula: ‘To im je uobičajena praksa. Ali kad se počnu tresti i gledati u pod...‘

Otkrivanje ovog zločina poremetilo je stvari za ostale stjuardese koje su na ovaj način krijumčarile drogu

Ilustracija

 Matej Kastelic/Panthermedia// Matej Kastelic/panthermedia/

Prošlog listopada Terese White (41), bivša stjuardesa Mesa Airlinesa, putovala je iz Dallasa u San Diego, nakon leta napustila je zračnu luku i vratila se kasnije tog dana kako bi iz San Diega otišla u Boston. No u Boston nije stigla jer joj je na sigurnosnoj provjeri pronađeno oko kilogram kokaina. Ovo nije prvi slučaj da stjuardese krijumčare razne narkotike ili lijekove, a sve to zbog privilegija koje imaju kao zaposlenice.

- Imate KCM karticu. Skenirate karticu, pokažete iskaznicu svoje tvrtke i vozačku dozvolu i odmah prođete. Ponekad ipak postoje nasumični pregledi i tada morate prolaziti kroz osiguranje kao i svi drugi putnici - rekla je bivša stjuardesa Mesa Airlinesa za The Post.

Za Terese White taj nasumični pregled bio je presudan. Sada čeka izricanje presude, nakon što je priznala krivnju za djelo posjedovanja s namjerom distribucije fentanila. White je jedna od onih stjuardesa koja koristi ono što je američko državno odvjetništvo u južnom okrugu Kalifornije nazvalo privilegijama stjuardesa, kao alat za krijumčarenje droge.

Stjuardese smatraju česta putovanja i slabu sigurnost primamljivom kombinacijom. Isplaćuju ih dileri i svoju privilegiju koriste kako bi bile mule za krijumčarenje droge.

- Uobičajeno je da stjuardese krijumčare drogu, ali ne bivaju često uhićene - rekao je za The Post odvjetnik Dennis Ring, koji je zastupao osuđenu stjuardesu Marshu Gay Reynolds.

Omot koji je namijenjen mršavljenju

Kao što je navedeno u tužbi Okružnog suda Sjedinjenih Država, činilo se da je White oklijevala proći kroz tjelesni skener, kroz koji prolaze svi putnici. Nakon što je ušla u skener počela se tresti. Imala je dobar razlog za nervozu. Stroj je brzo prepoznao da joj je nešto omotano oko trbuha. Odvedena je u privatnu sobu na pregled, a nakon što je uklonila dio s trbuha, inzistirala je da to nije ono na što bi osiguranje moglo pomisliti. Rekla je da je zapravo riječ o živinu omotu koji je namijenjen za mršavljenje.

- Nikada nisam čuo za paket sa živom za mršavljenje. Koliko ja znam, ne postoji – rekao je specijalist za mršavljenje iz Los Angelesa, dr. Abe Malkin.

Testiranje pakiranja ipak je otkrio istinu: u tužbi se navodi da je White pokušala prokrijumčariti oko kilogram i pol fentanila. Prema izjavi Ureda tužitelja Sjedinjenih Američkih Država, White je priznala krivnju prošlog prosinca. Navodi kako je pokušala iskoristiti svoj status stjuardese, položaj od povjerenja, kako bi sprovela kazneno djelo. Presuda bi joj trebala biti izrečena 24. ožujka.

image

Stjuardesa na aerodromu, ilustracija

Svitlana Hulko/Alamy/Alamy/Profimedia/Svitlana Hulko/alamy/alamy/profimedia

Jedna druga bivša stjuardesa pripisala je razotkrivanje kolegice lošoj sreći i lošem planiranju.

- Vjerojatno bi izbjegla uhićenje da nije bilo te slučajnosti. Također, da je paket droge bio u njenom kovčegu umjesto da je bio pričvršćen za njeno tijelo vjerojatno je ne bi uhitili – rekla je bivša stjuardesa, prenosi NY Post.

Otkrivanje ovog zločina poremetilo je stvari za ostale stjuardese koje su na ovaj način krijumčarile drogu jer su sada nasumične kontrole postale sve češće.

- Nakon ovog slučaja nikome nije svejedno i svi su iznervirani situacijom. Prolazeći kroz KCM, osiguranje cijelo vrijeme nasumično bira osobe. Jedna osoba je uništila privilegije svima. Ja sam mišljenja da nije vrijedno riskirati, ovako možeš obići cijeli svijet i uživati u životu – komentirala je jedna stjuardesa.

Slučaj s kraljicom ljepote

Treba naglasiti da ovo nije prvo takvo uhićenje. Prisjetimo se kraljice ljepote koja je postala stjuardesa JetBluea, Marshe Gay Reynolds. Kako je The Post izvijestio 2016., kada je zaustavljena zbog sigurnosti u LAX-u u Los Angelesu, izula je svoje Gucci cipele, ispustila torbe i pobjegla. U njenoj su prtljazi pronađena oko 32 kilograma kokaina, čija je ulična vrijednost dva milijuna dolara. Nekako se Reynolds navodno uspjela ukrcati na let za New York i, nakon slijetanja, sakriti se u hotelu Hilton blizu JFK-a prije nego što se predala.

Prema Ministarstvu pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država, Reynolds je u ta nedjela uključio Jamajčanin po imenu Gaston Brown. DOJ je naveo da su njih dvoje surađivali u krijumčarenju nedopuštenih tvari u šest različitih prilika. Prošle godine, Brown je osuđen na skoro 14 godina saveznog zatvora zbog optužbi koje uključuju dvije točke za urotu - za posjedovanje i distribuciju kokaina.

Mnogi nisu imali sreće

Prošlog studenog Marcelo Chaves i njegov dečko uhićeni su dok su dolazili s leta Brazil-Miami. Prema vijestima kanala 10 iz Miamija, Robert Brisley iz američke carine i granične službe rekao je da su uhićeni zbog posjedovanja i prijevoza narkotika. Prema izvješću, njih dvojica su navodno nosili drogu, uključujući metamfetamin i ketamin, pohranjenu u plastičnim bocama. Chaves i partner priznali su da su se drogirali u Brazilu, ali nisu izjavili da znaju za ilegalnu robu u svom kovčegu. Sada se bore s optužbama za krijumčarenje droge.

Neki su ipak proračunatiji od drugih. Rohan Myers, nekoć vrhunski diler Caribbean Airlinesa, imao je složenu postavu ispod hlača. Prema kaznenoj prijavi podnesenoj 2015., dok je bio na poslu, ispod uobičajene odjeće nosio je kompresijsku odjeću tipa Spandex, koja je imala lijevane umetke koji su sadržavali gotovo sedam kilograma kokaina.

Poput Whitea, Myers je završio na neočekivanom sigurnosnom pregledu. Nakon što se počeo obilno znojiti i odgovarati na pitanja pognute glave, carinici su postali sumnjičavi. Myers je priznao da mu je čovjek kojeg je nazvao Bigga NFI obećao 10.000 dolara po isporuci droge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:48