SUOČEN S OPTUŽNICOM

Trump se obrušio na FBI: ‘Treba ukinuti sredstva i njima i ministarstvu pravosuđa dok se ne urazume‘

Sam Trump je postavio trenutnog direktora FBI-ja, Christophera Wrayja, nakon što je otpustio prethodnog direktora Jamesa Comeyja 2017.

Donald Trump

 Timothy A. Clary/Afp

Bivši američki predsjednik Donald Trump u srijedu je pozvao svoje kolege republikance da obustave financiranje američkog ministarstva pravosuđa i FBI-ja, dan nakon što se u New Yorku izjasnio da nije kriv po 34 točke optužnice za krivotvorenje poslovnih knjiga.

Trump, koji želi ponovno postati predsjednik 2024. godine, obrušio se na tijela savezne vlasti u trenutku kad je okružni tužitelj Manhattana pokrenuo povijesnu kaznenu optužnicu protiv njega - prvu podignutu protiv bilo kojeg bivšeg i sadašnjeg američkog predsjednika.

"Republikanci bi u Kongresu trebali ukinuti sredstva ministarstvu pravosuđa i FBI-ju dok se ne urazume", napisao je Trump na svojoj društvenoj mreži Truth.

Trumpov prijedlog bio bi oštar zaokret za republikance, koji su u prošlosti podupirali robusno financiranje provedbe zakona i kritizirali prijedloge nekih ljevičara da se oduzmu sredstva lokalnim policijskim odjelima.

FBI, dio ministarstva pravosuđa, američka je domaća obavještajna i sigurnosna agencija. Sam Trump je postavio trenutnog direktora FBI-ja, Christophera Wrayja, nakon što je otpustio prethodnog direktora Jamesa Comeyja 2017. godine.

Trump je podupro rast proračuna ministarstvu pravosuđa dok je bio predsjednik od 2017. do 2021. godine. Proračun ministarstva se popeo za 4 posto u tom razdoblju, na 38.7 milijardi dolara.

Predsjednik Joe Biden u svome proračunskom zahtjevu za fiskalnu godinu od 1. listopada, od Kongresa je zatražio oko 50 milijardi dolara sredstava za ministarstvo pravosuđa.

Trump se suočava s dvije kaznene istrage ministarstva pravosuđa koje predvodi posebni tužitelj kojeg je postavio američki državni odvjetnik Merrick Garland. Jedna istraga fokusirana je na pokušaje Trumpa i njegovih pristaša da poništi rezultate izbora iz 2020. godine kad je izgubio od Bidena. Druga je usmjerena na povjerljive dokumente koje je Trump zadržao nakon napuštanja ureda.

Nije izgledno da će Kongres provesti Trumpov zahtjev. Republikanci kontroliraju Zastupnički dom, a demokrati Senat.

FBI je u srijedu odbio komentirati Trumpove izjave. Ministarstvo pravosuđa nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom. Republikanci su pozvali na oštre rezove u zamjenu za glasanje da se podigne gornja granica američkog duga, no bez konkretnih prijedloga.

Smanjenje sredstava organima savezne vlasti ne bi utjecalo na još jednu kaznenu istragu koja uključuje Trumpa, koju predvodi okružni tužitelj u Georgiji i kojoj je fokus Trumpov nezakoniti pokušaj da poništi svoj izborni poraz u toj saveznoj državi 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:32