MINUTA OKO SVIJETA

Trump se nedavno oglasio o možda i ključnom društvenom pitanju u Americi: Ispao je najobičnija kukavica

Američko društvo, posljedično i kampanju, obilježilo je pitanje pobačaja

Donald Trump

 Angela Weiss/Afp

Donald Trump grabi prema povratku u Bijelu kuću, pokorio je Republikansku stranku, protivnici mu se uklanjaju s puta a njegovo predano biračko tijelo prati svaki njegov korak i obožava ga što god rekao i napravio.

Demokrati i Trumpovi protivnici su se nadali da bi pravosudni procesi mogli postati ključna prepreka u njegovoj kampanji, ali on ih talentom showmana pretvara u prednost: sljedba, moglo bi se reći i pastva, pada u trans kad im poruči da to nisu procesi samo protiv njega nego i protiv njih. Opaka i zla država ne želi da se on vrati, uvjereni su. Počeo je prodavati i Biblije, cijena prava sitnica, 60 dolara. U svim boljim hotelima ih nađete u noćnom ormariću i slobodno ih odnesete.

Američko društvo, posljedično i kampanju, obilježilo je pitanje pobačaja. Vrhovni sud, u koji je Trump postavio troje sudaca, u lipnju 2022. godine je srušio presudu Roe vs. Wade kojom je pobačaj bio odobren na saveznoj razini. Savezne države kojima vladaju republikanci su odmah počele donositi prepreke i ograničenja izvođenju pobačaja. Racionalni stratezi u Republikanskoj stranci su zaključili da je ta odluka izravno utjecala na izbore na polovici mandata te godine nakon kojih su demokrati sačuvali kontrolu nad Senatom, a većina u Zastupničkom domu je bila tanka. Vrhunac je nastupio kad je Vrhovni sud savezne države Alabame zabranio medicinski potpomognutu oplodnju (IVF) što je dovelo zamalo do pobune. Kongres te države, većinski republikanski, donosi zakone kojima štiti IVF.

Trumpa su novinari tražili da iznese stav o pobačaju, ali on se nećkao. Do ponedjeljka, 8. travnja kad je konačno rekao da "O pobačaju trebaju odlučiti savezne države". Klasičan Trump, izjava bez sadržaja, kukavička, nije čak ni kalkulantska. Nema tu principijelnosti, samo populizam. Od Trumpa drugo nismo ni očekivali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:59