TRUMPATIKE

Trump je lansirao svoje tenisice: izgledaju upravo onako kako ih zamišljate, a evo koliko koštaju

Bile su izlistane po cijeni od 399 američkih dolara, a već nekoliko sati kasnije više se nisu mogle naručiti - sve su rasprodane

Egzaltirani Trump uvjerava publiku da će tenisice biti hit

 Chip Somodevilla/Getty Images Via AFP

Samo dan nakon što je dobio naredbu od suda da on i njegova kompanija imaju platiti odštetu od 355 milijuna dolara, Donald Trump lansirao je svoju - liniju tenisica.

I zašto ne bi, uostalom? Ako je već mogao pod svojim imenom prodavati votku, goveđe odreske, nevažeće fakultetske diplome, vodu, pivo, led, društvene igre - između gomile drugih propalih ideja - zašto ne bi svoju popularnost među dijelom američkog stanovništva iskoristio i uvaljujući im obuću, posebno kada se uzme u obzir koliko je "sneaker" kultura danas dominantna.

A ako se pitate kako izgledaju tenisice brenda Trump - izgledaju točno onako kako ih zamišljate. Šljašteće? Da. Zlatne? Naravno. Kičaste? I te kako. Tu je i gigantsko slovo T, plus američka zastava, ako već iz dizajna nije jasno kojoj sferi ova abominacija pripada. Da sve bude još bizarnije, završna obrada djeluje kao da je kontrolu kvalitete provodio hiperaktivni petogodišnjak s kanistrom zlatne boje.

image

Završna obrada djeluje kao produkt hiperaktivnog djeteta s kantom zlatne boje

Chip Somodevilla/Getty Images Via AFP

Bivši američki predsjednik predstavio je "Trump Sneakers" na konvenciji Sneaker Con u Philadelphiji. Ponosno je na pozornici pokazao par golemih zlatnih tenisica s crvenim potplatom (možda subliminalni podsjetnik na Christiana Louboutina), koje imaju i svoje ime: "NEVER SURRENDER HIGH-TOP SNEAKER". Nema predaje, dakle.

Na sasvim novoj web stranici ove "trumpatike" bile su izlistane po cijeni od 399 američkih dolara. Nekoliko sati kasnije više se nisu mogle naručiti - rasprodane su. Prva tranša imala je samo 1000 pari, što znači da je ili bila velika gužva u kineskoj ili vijetnamskoj tvornici u kojoj se sklapaju ili je to bio marketinški trik stvaranja umjetne potražnje.

Bilo kako bilo, postoje još dva modela tenisica, koje imaju slovo T te broj 45 na sebi (Trump je bio 45. američki predsjednik, a po svemu sudeći bit će i 47.). Te se prodaju po 199 dolara. A kad već uvaljuje ljudima bofl robu po prenapuhanim cijenama, Trump je lansirao i parfem. Samo 99 dolara.

image

Trump i njegov najnoviji "proizvod"

Chip Somodevilla/Getty Images Via AFP

"Ovo je nešto o čemu pričam već 12 godina, 13 godina, mislim da će biti veliki uspjeh", uvjeren je Trump, koji je doduše isto govorio i za svoju votku, goveđe odreske, nevažeće fakultetske diplome, vodu, pivo, led, društvene igre i sve ostalo.

A da američkim vlastima ne bi palo na pamet da spomenutih 355 milijuna dolara pokušaju naplatiti od prodaje ove nanožne bižuterije, na web stranici nalazi se napomena: proizvodi su "robna marka tvrtke CIC Ventures, a Donald J. Trump i The Trump Organisation ove tenisice nisu dizajnirali niti ih proizvode, distribuiraju ili prodaju. Tvrtka 45Footwear koristi ime, sliku i prikaz Trump pod ugovorom o licenciranju".

Prevedeno - Trump tenisice nemaju nikakve veze s Trumpom, ako pitaju poreznici ili sud. Ako pak pitaju kupci - naravno da je to Trumpov proizvod, pa samo zato ih i kupuju.

Ono što je fascinantno jest da je kaznu od 355 milijuna dolara Donald Trump dobio upravo zbog takve prakse - prenapuhavanja vrijednosti svojih nekretnina kada je razgovarao s potencijalnim ulagačima te istodobnog drastičnog umanjivanja njihove vrijednosti kada je došlo vrijeme da plati porez i druga davanja.

Utješno je, na neki način, da barem neke stvari na svijetu uvijek ostaju iste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:20