PAPINA AUDIJENCIJA

‘Trebamo poduzeti sve napore da posredujemo i pregovaramo o okončanju rata, molimo za to‘

Osamdesetsedmogodišnji papa Franjo čitanje većine svojih unaprijed pripremljenih tekstova za publiku prepustio je pomoćniku

Papa Franjo

 Filippo Monteforte/AFP

Papa Franjo u srijedu je uputio novi poziv da se poduzmu "svi napori" kako bi se postigao mir kroz pregovore, osudivši krvave sukobe u Ukrajini i Gazi te još jednom ograničio svoj govor u javnosti na tjednoj audijenciji na Trgu svetog Petra zbog zdravstvenih problema.

"Nikad ne smijemo zaboraviti da je rat uvijek poraz, ne možemo nastaviti u ratu, trebamo poduzeti sve napore da posredujemo, da pregovaramo o okončanju rata, molimo za to", rekao je Papa publici u kratkim napomenama na kraju, spomenuvši "mučeničku" Ukrajinu i izraelsko-palestinski sukob.

Osamdesetsedmogodišnji papa Franjo, koji se teško kreće, a posljednjih tjedana pati od prehlada i napadaja bronhitisa, ponovno je preskočio čitanje većine svojih unaprijed pripremljenih tekstova za publiku. To je prepustio pomoćniku, rekavši vjernicima da je i dalje prisiljen ograničiti javno govorenje.

Ranije ovoga mjeseca Franjo je izazvao kontroverzu sugerirajući u intervjuu za švicarsku radioteleviziju RSI da Ukrajina treba "pokazati hrabrost bijele zastave" i otvoriti pregovore s Rusijom. Njegov zamjenik, kardinal Pietro Parolin, kasnije je pojasnio da Rusija prvo treba zaustaviti svoju agresiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:21