NOVA KRIZNA TOČKA

‘To je priprema za rat na Arktiku!‘: Rusija na nogama nakon ponude Poljske

Moskva poručuje da je koncentracija snaga na granici jasna prijetnja, Helsinki da ne zna ništa o tome

Finsko-ruska granica

 Emmi Korhonen/Afp

Svaku odluku Finske da dopusti "koncentraciju" snaga na granici s Rusijom - dugu 1340 km - Moskva bi smatrala prijetnjom, poručio je Kremlj u srijedu, nakon što je Poljska ponudila slanje svojih vojnih savjetnika da pomognu Helsinkiju u kontroli potpuno zatvorene granice.

Državni tajnik i šef poljskog Ureda za nacionalnu sigurnost, Jacek Siewiera, naveo je kasno u utorak u objavi na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru, da će Poljska poslati vojne savjetnike svojoj novoj NATO saveznici Finskoj, kao odgovor na "službeni zahtjev za savezničkom potporom u suočavanju s hibridnim napad na finsku granicu".

"Tim vojnih savjetnika podijelit će svoje znanje na licu mjesta o sigurnosti granica, također i u operativnom smislu", rekao je, kako prenosi agencija Reuters.

image

Zatvoreni granični prijelaz na finsko-ruskoj granici

Lauri Heino/Afp

To bi, kako navodi američki Institut za proučavanje rata (ISW), bio odgovor na stalne pokušaje Rusije da umjetno stvori migrantsku krizu na finsko-ruskoj granici, kao dio poznate ruske taktike hibridnog ratovanja koja ima za cilj destabilizirati NATO i EU, zbog čega je Finska sada privremeno zatvorila cijelu granicu sa susjednom zemljom.

Finska je tijekom mjeseca zatvorila sedam od osam svojih cestovnih prijelaza s Rusijom, a Helsinki je u utorak objavio da će zatvoriti i posljednji otvoreni granični prijelaz Raja-Jooseppi u finskoj arktičkoj regiji sa 30. studenim najmanje do 13. prosinca, odnosno dva tjedna, nakon što je Moskva, kako navodi ISW, umjetno stvorila migrantsku krizu na finskoj granici, koja je počela eskalirati sredinom mjeseca.

Tada je na granici krenuo neuobičajeno velik protok tražitelja azila, za što Helsinki također smatra da predstavlja hibridni napad koji je organizirala Moskva, što Kremlj poriče. Finci smatraju da ruska obavještajna služba FSB kontrolira kome će biti dopušten ulazak u graničnu zonu.

Ruski izvori, uključujući glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova i istaknutog vojnog blogera povezanog s Kremljom, negativno su reagirali na Siewierinu objavu, ustvrdivši da je "pretjerana" i da ima za cilj pripremiti Finsku za sukob s Rusijom na Arktiku.

image

Migranti na finsko-ruskoj granici

Jussi Nukari/Afp

"Ovo je apsolutno suvišna mjera za osiguranje sigurnosti granice jer tamo nema prijetnje", rekao je Peskov. "Finci moraju biti jasno svjesni da će to predstavljati prijetnju za nas - povećanje koncentracije vojnih jedinica na našim granicama", dodao je. Svako planirano raspoređivanje bilo bi ničim izazvano i neopravdano, poručio je Peskov, kako prenosi Reuters.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova još ranije je poručila da će Rusija "naravno" odgovoriti ako Finska zatvori sve granične prijelaze između dvije zemlje, no nije precizirala koji bi to odgovor Moskve mogao biti.

Finska je, pak, u srijedu izvijestila kako nije upoznata s poljskom ponudom. Finska granična straža i ministarstvo unutarnjih poslova poručili su da nisu upoznati s bilo kakvim planom dovođenja poljskih vojnih savjetnika na istočnu granicu Finske. Ministarstvo vanjskih poslova i obrane te obrambene snage Finske nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar, navodi Reuters.

Iako je Siewiera, kako navodi ISW, u utorak izjavio da je tijekom službenog posjeta Poljskoj finski predsjednik Sauli Niinistö zatražio "savezničku potporu" protiv hibridnog ruskog napada na finsku granicu, Niinistöv ured u izjavi za Reuters naveo je da je Niinistö razgovarao sa svojim poljskim kolegom Andrzejom Dudom prošlog tjedna u Varšavi, ali da nisu razgovarali o vojnoj suradnji na finskoj granici s Rusijom.

Finska je izazvala bijes u Kremlju ranije ove godine, kada se pridružila NATO-u, okončavši tako desetljeća vojnog nesvrstavanja zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Poljska je na svojoj koži iskusila učinak ruskog hibridnog ratovanja na svojim granicama za vrijeme migrantske krize koju je orkestrirala Rusija na granici Poljske i Bjelorusije u jesen 2021., a Finska, prema procjeni analitičara ISW-a, vjerojatno želi iskoristiti poljsko znanje o takvim krizama kako bi se i sama učinkovito nosila s trenutačnom situacijom na svojoj granici.

"Cilj misije je prenijeti iskustvo koje je Poljska stekla tijekom ovog vremena", objasnio je i sam Jacek Siewiera, kako prenosi Notes from Poland.

image
Emmi Korhonen/Afp

Prema finskoj graničarskoj straži, tijekom studenog je oko 900 tražitelja azila ušlo u zemlju iz Rusije, u odnosu na prosjek od manje od jednog po danu ranije. Zabilježeni su dolasci uglavnom državljana zemalja poput Maroka, Pakistana, Somalije, Sirije i Jemena.

Mnogi od njih na granicu su pristizali na biciklima na temperaturama koje padaju na -20 stupnjeva Celzija i niže.

Estonija: I mi bi mogli zatvoriti granicu s Rusijom

Dramatičan porast broja migranata iz Afrike i s Bliskog istoka koji stižu na istočnu granicu EU-a dio je "očitog hibridnog napada" orkestriranog od strane Moskve, rekao je estonski ministar vanjskih poslova, upozorivši da bi prelasci iz Rusije mogli biti potpuno zabranjeni, prenosi Politico.

U izjavi od srijede, Margus Tsahkna rekao je da je Estonija "spremna zatvoriti svoju granicu s Rusijom" ako se situacija nastavi. Rastuća kriza, dodao je, još je jedan dokaz da se Rusija ne bori samo u Ukrajini - umjesto toga predstavlja prijetnju drugim zemljama, rekao je.

Istodobno, estonski ministar unutarnjih poslova Lauri Läänemets rekao je da se vlada planira pozabaviti potencijalnim povećanjem broja prelazaka, nakon što je Finska u utorak zatvorila sve svoje kontrolne točke s Rusijom, optuživši Kremlj da pokušava potaknuti migrantsku krizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:12