VLADIMIR MEDINSKI

Tko je zapravo Putinov glavni pregovarač s Kijevom: Osebujni povjesničar Ukrajinu smatra fantomskom tvorevinom

Slavna je serija njegovih knjiga o predrasudama, pod naslovom "Mitovi u Rusiji", u kojima tvrdi da zapadnjaci šire stereotipe o Rusima

Glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski

 Sergei Kholodilin/AFP

Ukrajinci smatraju uvredom što je za glavnog pregovarača Rusija postavila ultrakonzervativca Vladimira Medinskog, koji je ranije, samo tjedan dana prije pregovora, izjavljivao kako je Ukrajina "fantomska država".

Glavnim pregovaračem imenovao ga je njegov imenjak, ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je prije šest dana pokrenuo invaziju na ovu zemlju. Poslao ga je na prve službene rusko-ukrajinske pregovore od početka rata, koji su se u ponedjeljak održavali na bjelorusko-ukrajinskoj granici.

Telegraph piše kako je Medinski jedan od najrigoroznijih ruskih ultrakonzervativnih savjetnika predsjednika Putina. Nakon što je Putin priznao samoproglašene, odmetnute ukrajinske republike proruskih separatista, Donjeck i Lugansk, Medinski je rekao da je riječ o "povijesnoj odluci".

Marginalna figura

- Današnja država koju iz navike nazivamo Ukrajina je povijesni fantom sastavljen kao rezultat taktičkih odluka političara u specifičnom ozračju - kazao je tada. List piše kako je ovaj 51-godišnji bivši zastupnik jedno od najprominentnijih lica kada je u pitanju povijesni revizionizam u Rusiji. Na čelu je ruskog Društva vojne povijesti, te je bio uključen u kontroverzne ekshumacije žrtava Staljinovog režima. Kada su tijela pronađena ustvrdio je da se zapravo radi o sovjetskim vojnicima koje su pogubili Finci na početku Drugog svjetskog rata.

Slavna je serija njegovih knjiga o predrasudama, pod naslovom "Mitovi u Rusiji", u kojima tvrdi da zapadnjaci šire stereotipe o Rusima kao o nasilnicima, pijancima i lijenčinama. Prije više od deset godina u jednom je intervjuu ispričao kako je teško našao izdavača. To mu je pošlo za rukom tek kada je iskoristio svoju poziciju parlamentarnog zastupnika te je na službenom memorandumu Dume poslao ponudu uokolo, nakon čega se za knjigu zainteresirao jedan moskovski distrikt koji ju je odlučio kupiti za sve školske knjižnice u distriktu.

Tijekom mandata predsjednika Dmitrija Medvedeva od 2008. do 2012. Medinski je doživljavan kao marginalna figura s radikalnim, ultrakonzervativnim i imperijalističkim idejama. Putin ga je 2012. proglasio ministrom kulture, čime je nastavio širiti svoju konzervativnu ideologiju, a vlastima je pomogao i u širenju mržnje te dokidanju prava gay osobama.

U sukobu s povjesničarima

Još 2015. Medinski se sukobio sa utjecajnim ruskim povjesničarima koji su demistificirali legendu o 28 ruskih vojnika Panfilovske divizije koji su u Drugom svjetskom ratu dali živote kako bi zaustavili njemačke tenkove, u zimi 1941. Povjesničari su ustanovili kako se radi o narodnoj legendi, a ne istinitoj priči, nakon čega je, zahvaljujući Medinskom, smijenjen čelnik Državnog arhiva.

- Čak i ako priče o Panfilovu nisu točne, čak i ako su izmišljene od početka do kraja, to su svete legende u koje se ne smije zadirati niti ih propitivati. Ljudi koji to čine obično su smeće - kazao je.

Tijekom svog ministarskog mandata stavio je veto na financiranje filmova koji su, prema njegovom mišljenju, ponižavali Rusiju, a slavan je postao i po svojoj rečenici kako "nema smisla financirati filmove koji pljuju po državnim vlastima", dodavši da bi financiranje kritički orijentiranih filmova bio "državni mazohizam".

Telegraph piše kako se Medinski svojedobno obrušio i na jednog od najvećih ruskih književnika svih vremena, Fjodora Dostojevskog, za kojeg je ustanovio da je previše patetičan.

- Previše govori o boli i patnji, u njegovim djelima nema ni jednog pozitivnog lika, domoljuba - kazao je.

Sporna doktorska disertacija

Stoga ne čudi da je Putinova odluka da ga imenuje glavnim "mirotvorcem" u ovom sukobu izazvala šok u Ukrajini.

Cijenjeni svećenik Andrej Kurajev u ponedjeljak je izjavio kako je to uvreda za Ukrajinu.

- Ako je tako, onda bi Ukrajina sada trebala imenovati Ljaška - kazao je referirajući se na Oleha Ljaška, ukrajinskog marginalnog nacionalističkog političara.

Mediji ističi i kako je Medinski u žižu interesa dospio 2016. kada su utjecajni povjesničari ustali protiv njegove doktorske disertacije nazvavši je propagandnim pamfletom. Jedan ruski medij tada je objavio članak pod naslovom: 'Evo zašto Medinski nije povjesničar".

Njegov je rad objavljen s tezom "Problemi objektivnosti u izučavanju ruske povijesti 15. - 17. stoljeća". Kako je rad vrvio neobjektivnim primjedbama, ruske akademske vlasti 2017. tražile su da mu se doktorat oduzme. Akademska zajednica utvrdila je da je rad neznanstven, površan, te da obiluje apsurdnim podacima, kao i poznatom metodom gdje se činjenice ignoriraju ako ne idu u prilog dokazivanju željenog.

Vijeće mu ipak nije oduzelo njegov akademski stupanj.

Novinari su glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova pitali zašto je baš Medinski stavljen na čelo ruske mirovne delegacije, a on je odgovorio kako se radi o čovjeku velikog znanja i iskustva koji uživa velik ugled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 21:05