VELIKA POGREŠKA

Teško naoružani specijalci upali u kuću tražeći kriminalca, dočekala ih zbunjena starica (77): ‘Pa znate li što su koristili!?‘

Ruby Johnson podnijela je tužbu i dobila odštetu od 3.45 milijuna eura jer joj je dom greškom pretresen zbog krivih podataka iz aplikacije koja locira Apple proizvode

Ruby Johnson razgovara sa SWAT timom

 Screenshot/X

Tijekom velike racije SWAT tima (Special Weapons and Tactics, elitna postrojba američke policije) u Coloradu, koja je bila pokrenuta u siječnju 2022. godine, policija je tražila ukradeno vozilo s četiri poluautomatska pištolja, puškom, revolverom, dva drona, iPhone telefonom i 4 tisuće dolara u gotovini. Kad su stigli na lokaciju koju su otkrili pomoću informacija iz Appleove aplikacije “Find My iPhone”, umjesto opasnog kriminalca, vrata im je otvorila zbunjena 77-godišnjakinja u kućnom ogrtaču koja je upravo izašla iz tuša.

SWAT tim je svejedno zahtijevao od nje da izađe iz kuće s rukama u zraku, gdje ju je u dvorištu dočekalo jedno oklopno vozilo, policijski automobili duž cijele ulice i teško naoružane policijske postrojbe u vojnoj opremi s puškama. Kako prenosi Sky News, umirovljena djelatnica američke pošte, Ruby Johnson, podnijela je tužbu zbog incidenta i dobila odštetu od 3.76 milijuna dolara (3.45 milijuna eura), jer joj je dom greškom pretresen zbog krivih podataka iz aplikacije koja locira Apple proizvode.

U tužbi se navodi da je policija dobila nalog za pretragu doma nakon što je vlasnik vozila pratio iPhone do njene lokacije i proslijedio ju policiji. Detektiv Gary Staab, tvrde, nezakonito je dobio nalog za pretragu, jer nije istaknuo da informacije aplikacije nisu precizne i pružaju samo opću lokaciju gdje se telefon nalazi.

U petak je porota stala na stranu umirovljenice i utvrdila da su detektiv Staab i narednik Gregory Buschy iz Denvera prekršili državni ustav "žurnim traženjem, dobivanjem i izvršenjem naloga za pretres" njezine kuće bez konkretnog razloga ili odgovarajuće istrage. Policija je također upotrijebila udarni ovan za razbijanje vrata garaže, iako im je umirovljenica objasnila kako otvoriti vrata. Razbili su stropne ploče da bi ušli u potkrovlje i otkinuli glavu lutke koja je bila napravljena kako bi ličila na gospođu Johnson.

Ipak, pravni direktor skupine koja je u njeno ime podnijela tužbu, Tim Macdonald, rekao je da je najveća šteta nanesena osjećaju sigurnosti u domu Ruby Johnson, gdje je odgojila troje djece kao samohrana majka.

- Za nas se šteta uvijek odnosila na psihološku i emocionalnu štetu nanesenu gospođi Johnson - rekao je Macdonald.

Tužba je bila pokrenuta na temelju odredbe opsežnog zakona o reformi policije usvojenog 2020. godine, ubrzo nakon ubojstva Georgea Floyda. Prema navodima NBC Newsa, glasnogovornik policije rekao je da unutarnja kontrola incidenta nije rezultirala nikakvom formalnom kaznom, stoga detektiv Staab i narednik Buschy ostaju zaposleni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:33