SIROVINA ZA HEROIN

Tektonska promjena u proizvodnji opijuma: Kolaps u Afganistanu, narko biznis sada cvjeta u ‘Zlatnom trokutu‘

Sveukupna procijenjena vrijednost ‘gospodarstva opijata‘ Mjanmara je skočila na jednu do 2,4 milijarde dolara

Mak u Mjanmaru

 David Špidlen/Bod Zlomu/Profimedia/David Špidlen/bod Zlomu/profimedia

Mjanmar je u 2023. postao najveći svjetski proizvođač opijuma, pretekavši Afganistan koji je s povratkom na vlast talibana krenuo u suzbijanje trgovine drogom, doznaje se u utorak iz izvješća UN-a.

Mjanmar je ove godine, prema procjenama, proizveo 1080 metričkh tona opijuma, neophodnog za proizvodnju heroina, navodi u izvješću Ured UN-a za drogu i kriminal (UNODC).

image

Mak u Mjanmaru

David Špidlen/Bod Zlomu/Profimedia/David Špidlen/bod Zlomu/profimedia

"Zlatni trokut", granično područje između Mjanmara, Laosa i Tajlanda, već je dulje vrijeme središte proizvodnje i krijumčarenja droge, posebice metamfetamina i opijuma.

Sveukupna procijenjena vrijednost "gospodarstva opijata" Mjanmara je skočila na jednu do 2,4 milijarde dolara, što je ekvivalent između 1,7 do 4,1 posto BDP-a zemlje u 2022., dodaje se u izvješću.

Prošle je godine u Mjanmaru proizvedeno 790 metričkh tona opijuma.

Gospodarstvo zemlje uvelike je pogođeno sukobom i nestabilnošću od kada je 2021. vlast preuzela vojska te su se mnogi farmeri zbog slabog pristupa tržištima, narušene državne infrastrukture i velike inflacije okrenuli uzgoju maka.

Procijenjena proizvodnja opijuma za razdoblje 2022-23 je bila na najvišoj razini unazad 20 godina, ističe UNODC.

Uzgoj maka u Mjanmaru je postao sofisticiraniji, s povećanim investicijama i primjenom boljih metoda, uključujući poboljšano navodnjavanje te moguće korištenje umjetnih gnojiva kako bi se povećao prinos.

U Afganistanu su talibani nakon povratka na vlast obećali da će okončati ilegalnu proizvodnju droge te je do tada najveći svjetski proizvođač maka ustupio mjesto Mjanmaru.

Uzgajanje maka u Afganistanu je u kratko vrijeme doživjelo potpuni kolaps.

Naime, u 2022. se mak u Afganistanu sadio na površini od 233.000 hektara dok se u 2023. ta površina zemljišta smanjila na 10.800 hektara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:35