OCEAN BEZAKONJA

Tamna strana svijeta luksuznih krstarenja: Znate li što se krije iza termina ‘magična cijev‘?

U ovoj epizodi također se istražuje širi problem bacanja otpada u more te velike ekološke posljedice zločina protiv okoliša

Ilustracija, kruzer

 Screenshot: Youtube, Outlaw Ocean Project/

Jutarnji.hr na svojim stranicama i YouTube kanalu emitira serijal "Poruke iz oceana bezakonja: zadnja neukroćena granica". Jednom tjedno na našem portalu objavljujemo kratke dokumentarce nagrađivanog novinara Iana Urbine u kojima on otkriva neke od šokantnih tema bezvlašća na moru, govori o teškim sudbinama zatočenih ribara, uništavanju ekosustava, oceanima koji su skladišta oružja, krivolovu i pretjeranom izlovu.

Danas objavljujemo četvrtu epizodu u serijalu pod nazivom "Magična cijev" koja se nalazi ispod.

Nenamjerni izljevi nafte u oceani velika su vijest. No, tijekom perioda od tri godine brodovi diljem svijeta ispuste u oceane više nafte nego li je to bio slučaj s katastrofama tankera Exxon Valdez ili naftne platforme BP-a Deepwater Horizon.

Ova epizoda istražuje kako neki kruzeri za luksuzna krstarenja rutinski koriste takozvane "magične cijevi" kako bi ispustili toksični otpad ispod površine mora i kako ih se pritom vrlo rijetko uhvati. U ovoj epizodi također se istražuje širi problem bacanja otpada u more, prokletstvo zagađenja mora plastikom te velike ekološke posljedice zločina protiv okoliša koje su tek nedavno došle u fokus znanstvenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:51