ŠOK U KABULU

‘Talibani su se potpuno promijenili, usvojili su novi način života, pogledajte što grade, mogli bi postati Dubai!‘

Talibani su rekli da žele rekonstruirati zemlju, međutim to im neće poći za rukom ako ženama nastave braniti najosnovnije stvari i aktivnosti

Utrke automobila u Kabulu

 Wakil KOHSAR/AFP

Više od dvije godine nakon što su preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Afganistana Kabulom i obećali da će iskorijeniti zapadnu dekadenciju koja je zemljom tobože zavladala, mnogi su talibani prigrlili urbani način života, piše The Washington Post.

Neki tijekom vikenda posjete kabulske zabavne parkove, a neki na velikim ekranima postavljenima diljem grada gledaju kriket. Drugi na svojim profilima na društvenoj mreži Facebook objavljuju selfieje i kupuju knjige za samopomoć koje su izdane na Zapadu. Kabulske škole u kojima se podučava engleski pune su talibanskih vojnika i državnih službenika u maskirnim prslucima.

Dok talibani mijenjaju Kabul, neki se pitaju je li on mijenja njih. "U mnogočemu su transformirani", rekao je 50-godišnji Abdulrahman Rahmani, bivši borac koji je talibanima pomogao da 1996. i 2021. godine zauzmu Kabul. Tu je izjavu The Washington Postu dao dok je u zoološkom vrtu gledao lavove.

image
Wakil KOHSAR/AFP

Nekim je talibanskim borcima žao što su se tijekom borbe za prevlast u zemlji odrekli materijalnih dobara koja su stekli. Rahmani je rekao da mu je jedan drugi talibanski borac otkrio da mu je žao što su on i njegov brat zbog rata napustili školu. "Da smo nastavili studirati, sada bismo sjedili u uredima", rekao je taj borac Rahmaniju.

Međutim, nema naznaka da su te promjene dovele do ublažavanja represivnih politika koje su uveli, posebice onih koje se tiču ženskih prava. Mnogi borci koji su 2021. zauzeli grad isti još uvijek vide kao razočaranje, a gradski život stresniji, usamljeniji i manje religiozniji nego što su mislili da će biti. Kabul je za većinu boraca koji su sudjelovali u njegovom osvajanju bio nepoznanica, ali i zavodljiv izazov.

Bol u očima od monitora

Rahmani je The Washington Postu rekao da sanja o danu kada će Kabul nalikovati Dubaiju. "Kad se riješe ekonomski problemi, stvari će se promijeniti", rekao je Rahmani. Dok su talibanski dužnosnici nakon zauzimanja grada dali u kupovinu motora, trgovci kažu da ih u zadnje vrijeme više zanimaju skupi terenci poput Toyotinog Land Cruisera.

Abdul Mobin Mansor, 19-godišnji talibanski vojnik i njegovi kolege slažu se da im je jako važno da imaju stabilnu vezu s internetom. Rekli su da su se navukli na nekoliko televizijskih serija. Najdraže su im turska kriminalistička "Dolina vukova" i južnokorejska povijesna "Jumong". Mansor je rekao da mu je selo još uvijek draže te da bi se tamo jednom mogao vratiti. "Nadam se da će tamo dotad stići struja i druga moderna infrastruktura", rekao je 19-godišnji talibanski vojnik.

image
Wakil KOHSAR/AFP

Neki vojnici, poput 35-godišnjeg Hasama Khana, kažu da nije izgledno da će se vratiti u ruralne krajeve. Khan je rekao da mu nije bilo lako prilagoditi se na gradski život. Rekao je da je mislio da ga se žitelji Kabula boje te da su ga oči boljele od dugotrajnog gledanja u računalni monitor. Međutim, pristup struji i vodi te satovima engleskog jezika i računarstva promijenili su njegovo mišljenje o gradskom životu. "Sad mi se sviđa", rekao je 35-godišnjak.

Neki Afganistanci koji su bili protiv talibana rekli su da su primijetili da se ovi mijenjaju. Tarik Ahmad Amarhail, 20-godišnji djelatnik u prodavaonici naočala, rekao je da su mnogi uočili da se talibani pokušavaju prilagoditi na gradski život. "Došli su iz planina, nisu razumjeli naš jezik i nisu znali ništa o našoj kulturi", rekao je Amarhail.

Talibani su prvo bili protiv zapadnjačke odjeće i uništavali su glazbene instrumente. Međutim, Amarkhail je rekao da su on i njegovi prijatelji u automobilu u kojemu je svirala glazba prošli pored jedne talibanske kontrolne točke te da im ovi nisu ništa prigovarali. I dok je zapadnjačka odjeća još uvijek rijetka pojava na kabulskim ulicama, neki su se žitelji glavnog grada Afganistana šokirali kada su vidjeli da su talibani prigrlili vojne uniforme koje nalikuju na one koje su nosili njihovi neprijatelji.

Gradske distrakcije

Više od šest mlađih i starijih zaposlenika talibanskog režima reklo je da pristup edukativnim ustanovama vide kao nagradu za svoje muke. "Kad smo pokorili Kabul, zakleli smo se da ćemo biti bolje verzije sebe", rekao je Laal Mohammad Zakir, 25-godišnji pristaša talibana koji se zaposlio u Ministarstvu financija Islamskog Emirata Afganistana. Zakir je upisao intenzivni tečaj engleskog kako bi jednog dana mogao studirati u inozemstvu.

Nije velegrad zaveo sve koji su u njega došli. Prijatelji Zabihulah Misbah i Ahmadzai Fatih, obojica 25-godišnjaci, bili su među prvima koji su 2021. godine uletjeli u Kabul. Misbah taj grad još uvijek veže u "loše stvari" kao što su "preljub". "Kad ste na selu, povezaniji ste s Bogom", rekao je Misbah te dodao da na selu nema toliko distrakcija te da se pojedinac može fokusirati na molitvu. Misbah je ustvrdio da stanovnici sela bolje povezani te da su oni koji žive na selu manje usamljeni. "Kada ste u džihadu, smireni ste. Međutim, kad smo došli ovdje, nismo uspjeli pronaći mir", rekao je Fatih.

image
Wakil KOHSAR/AFP

Premda su mnogi Afganistanci nakon dolaska talibana napustili Kabul, on se opet pretvorio u zakrčeni i zagađeni grad koji je nekoć bio. Da bi se s jednog kraja došlo na drugi, potrebno je nekoliko sati. Abdul Mobin Mansor i njegovi prijatelji kažu da ih zagađeni zrak i udaljenost od obitelji tjeraju da razmisle o životu u velegradu. "Oni koji su sa sobom poveli svoje obitelji sretniji su od nas", rekao je Mansor, još uvijek neženja. Najamnine koje se plaćaju u gradu prilično su visoke, a stanovi koji se za njih mogu dobiti mali. Kada talibani požele pobjeći od gradske vreve, ili se popnu na brdo u centru grada ili odu u rezervoar Kargu na rubu grada te tamo u svojim kamionetima grickaju pistacijske bademe.

Žitelji Kabula koji su se pomalo uplašili kada su talibani 2021. ušli u grad rekli su da se nadaju da će se broj bivši boraca koji su prigrlili gradski život uskoro biti veći od broja onih kojima se Kabul gadi te da će talibani zbog toga postati umjereniji.

‘Oni se neće promijeniti‘

Mnoge žiteljice glavnog grada Afganistana kažu da se to još nije dogodilo. One još uvijek ne smiju na fakultete, a djevojčice starije od 12 godina ne smiju u osnovnu školu. Ujedinjeni narodi kažu da su talibani Afganistan pretvorili u zemlju koja najviše ugnjetava žene. "Talibani se neće promijeniti", rekla je 25-godišnja vlasnica trgovine odjećom Rokja.

Prodaja joj je prošlog mjeseca naglo pala jer je Ministarstvo za poroke i vrline Afganistana privela žene koje nisu bile odjevene u skladu sa strogim pravilima koja su talibani uveli. "Djevojke ne idu van same, ne usude se", rekla je Rokja, inače sveučilišna prvostupnica fizike. Kad je sigurna da je nitko ne gleda, ispod pulta čita znanstvenu literaturu.

image
Wakil KOHSAR/AFP

Talibani su rekli da žele rekonstruirati zemlju, međutim to im neće poći za rukom ako ženama nastave braniti najosnovnije stvari i aktivnosti. Mnogi su strani donatori iz Afganistana otišli čim su talibani preuzeli kontrolu, a privatnih je investitora malo. Bi li skupi neboderi, impozantne džamije i ravne ceste mogle talibane natjerati na kompromis?

Talibani su tijekom posljednjih nekoliko mjeseci aktivirali projekt stambene zajednice na rubu Kabula koji je osmišljen prije više od 10 godina, a koji afganistanska vlada koja je uživala potporu Sjedinjenih Američkih Država nikad nije završila. "Nazvat ćemo je Kabul New City", rekao je ministar urbanog razvoja Hamdulah Nomani.

Građevinar Mokadam Amin rekao je da su talibani isprve htjeli da projekt bude manje ambiciozan, a stanovi jeftiniji. Međutim, situacija se, čini se, u međuvremenu promijenila. Talibani sada žele da Kabul New City bude šminkersko mjesto s neboderima, školama, sveučilištima, bazenima, parkovima i trgovačkim centrima. Može biti da će izgradnja te zajednice trajati više desetljeća.

Kako sada stoje stvari, do zemljišta na kojem bi trebao niknuti Kabul New City može se doći samo improviziranim cestama. Kraj tih cesta nalaze se tvornice od opeke, a pored njih pješčane pustopoljine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 06:51