NE MOGU GA ZAUSTAVITI

Svojom spermom oplodio stotine žena, a onda je nastala prava panika: ‘Nismo znale, pa brat i sestra će se zaljubiti!‘

Iako ga tuže, a dobio je i zabranu doniranja sperme, Nizozemac nastavlja po starom i kaže da želi svoju obitelj

Jonathan Jacob Meijer s odvjetnikom

 Anp/Ddp Usa/Profimedia/Anp/ddp Usa/profimedia

Nizozemac Jonathan Jacob Meijer (42) otac je najmanje 550 djece, a iako ga tuže zbog straha od incesta, on i dalje donira spermu. Nedavno je izjavio i da želi vlastitu obitelj. Njegovu djecu moguće je pronaći po cijelome svijetu, oko 375 ih živi u Nizozemskoj, 80 u Njemačkoj, 35 u Belgiji, četiri u Argentini i dvoje u Australiji, piše Daily Mail.

Meijer se 2007. godine registrirao kao donor sperme u 11 klinika i u Cryos banci sperme. Osim službenih kanala, pridružio se Facebook grupama za žene i parove koji ne mogu imati djecu. Tijekom godina je svima lagao, u klinikama je tvrdio da će donirati isključivo ondje, a budućim majkama govorio je da ima samo desetak potomaka.

Ranije ove godine građanski sud u Haagu zabranio mu je daljnje doniranje sperme, a ako to ipak učini riskira kaznu od 100.000 eura. Na pitanje njemačkih medija zašto želi toliko djece, odgovorio je da želi učiniti nešto smisleno sa svojim životom. U opisu profila naveo je da nalikuje holivudskim glumcima Bradu Pittu i Chrisu Hemsworthu te pjevaču Led Zeppelina Robertu Plantu.

Majke djece začete njegovom spermom žestoko su ga osudile nakon što su doznale za njegovu ovisnost. Kad su se počele slučajno sretati s djecom plave kovrčave kose i prodornim plavim očima, pokrenule su internetske grupe kako bi pronašle druge žene koje su koristile iste uzorke.

- Volim ih upoznati, ali emocionalno osjećam povezanost kao s nećacima i nećakinja, inače bi to bilo previše za mene, rekao je Meijer.

Banka sperme Cryos prodavala je njegove donacije za oko 1300 eura po uzorku, iako tvrdi da spermu donira besplatno. - Ne tražim ništa, ponekad dobijem 75 eura, avionsku kartu ili fotoaparat na poklon, tvrdi donor. Jedna od majki djeteta začetog Meijerovom spermom tužila je Nizozemca u travnju, tvrdeći da su njegovi postupci povećali rizik od incesta.

- Da sam znala da je napravio više od stotinu djece, nikad ga ne bih izabrala. Kad razmišljam o posljedicama za dijete, muka mi je. Mnoge majke su mu govorile da prestane, no to se nije dogodilo. Odlazak na sud je bio jedina opcija da zaštitim svoje dijete, rekla je majka.

Podržao ju je i Ties van der Meer, direktor organizacije Donorkind, koji je i sam dijete donora. - Ovakvim opasnim ponašanjem krši dogovore s klinikama i budućim roditeljima jer se obvezao da će donirati spermu za najviše 25 djece. U tinejdžerskoj dobi njegova djeca mogla bi se zaljubiti jedno u drugo neznajući da su biološki brat i sestra. Šanse su male, ali ne i nemoguće, rekao je.

Sa 17,5 milijuna ljudi, Nizozemska je mala zemlja. U 2020. nešto manje od 12 posto (oko 2,1 milijun) spadalo je u dobnu skupinu od 15 do 24 godine. Van der Meer, koji je sam začeo 18 djece donacijom sperme, rekao je njemačkim medijima da strahuje da Meijer želi postaviti neki rekord i da već sada ima oko 1000 djece.

Ako uistinu ima 1000 potomaka, bio bi drugi nakon mongolskog vođe Džingis-kana, za kojeg se smatra da je otac i do 2000 djece. Nevjerojatno, ali Meijer i dalje donira spermu i to samo ženama koje već imaju njegovo dijete i žele drugo, što mu nedavna presuda dopušta.

Ranije ovog mjeseca pomogao je jednoj Nizozemki, a ovaj tjedan putuje u Srbiju i Italiju da posjeti majke neke od svoje djece. Za njemačke medije rekao je da bi se htio okušati i u odgoju vlastite djece, a priželjkuje ih barem petero.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:34