NAĐENI DOKAZI

Švedski telekomunikacijski div Ericsson priznao: ‘Da, možda smo platili mito teroristima ISIS-a‘

‘Plaćeno je za transport robe cestom kroz područja koja su kontrolirale terorističke organizacije, među kojima i Islamska država‘

Arhivska fotografija

 Profimedia; AFP

Iz Ericssona su priznali da su možda podmitili terorističku skupinu Islamsku državu kako bi im bilo dozvoljeno da koriste ceste kroz Irak, piše The Telegraph.

Cijena dionica švedske telekomunikacijske kompanije je pala u srijedu nakon što je obznanjeno da su istražitelji pronašli dokaze da su isplate napravljene zbog 'transportnih ruta izabranih da bi se izbjegla iračka carina'.

Borje Ekholm, Ericssonov glavni izvršni direktor, za novine Dagens Industri je rekao: - Plaćeno je za transport robe cestom kroz područja koja su kontrolirale terorističke organizacije, među kojima i Islamska država. Sa sredstvima koja imamo, nismo bili u mogućnosti odrediti krajnje primatelje ovih isplata.

Njegovi komentari su uslijedili nakon poduže izjave koju je tvrtka objavila u utorak, u kojoj se kaže da je nekoliko zaposlenika otpušteno nakon unutarnje istrage.

Ovo je nova neugodnost za kompaniju nakon što su je 2019. američke vlasti prisilile na nagodbu od milijardu dolara zbog navodne korupcije i podmićivanja u Aziji i na Srednjem istoku.

Iz kompanije nisu pojasnili jesu li podaci izneseni u utorak bili povezani s ovim sumnjama.

Iz Ericssona kažu da je istraga, koju je potpomogla pravna tvrtka, bila potaknuta 'tvrdnjama o neobičnim troškovima' iz Iraka 2018. godine.

Istraga je analizirala djelovanje osoblja i dostavljača u zemlji od 2011. do 2019. te su otkrivena 'ozbiljna kršenja' zakona i etičkih principa.

Istražitelji su pronašli dokaze o korupciji među kojima je i podmićivanje, davanje gotovine dostavljačima za nedefinirani rad, korištenje dostavljača da bi se provelo plaćanje gotovinom i plaćanje 'neprikladnih' putovanja i troškova.

- Istražiteljski tim je također pronašao plaćanja posrednicima i upotrebu alternativnih transportnih ruta kako bi se izbjegla iračka carina u trenutku kad su terorističke organizacije, uključujući Islamsku državu, kontrolirale neke transportne rute, kaže se u izjavi.

Istražitelji nisu mogli utvrditi krajnje primatelje ovih isplata.

- Istraga nije mogla dokazati da je ijedan zaposlenik Ericssona bio direktno umiješan u financiranje terorističkih organizacija.

Iz Ericssona su rekli da je način na koji su isplate provedene također kreirao rizik od pranja novca.

Tvrtka je objavila da je upotrijebila znatan dio vremena i resursa kako bi se razjasnile ove situacije.

Ekholm je dodao: - Financiranje terorizma je potpuno neprihvatljivo i to je nešto što ne dozvoljavamo, piše The Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 15:13