TEŠKE RIJEČI

Sumnja se da su članovi UN-ove agencije sudjelovali u napadu Hamasa. Države im masovno otkazuju financiranje

Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani objavio je odluku svoje zemlje na platformi X

Antonio Tajani

 Bozo Radic/Cropix

Agencija Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA) pokrenula je istragu protiv nekoliko svojih zaposlenika optuženih da su sudjelovali u Hamasovim napadima 7. listopada u Izraelu i prekinula je sve veze s tim članovima osoblja, rekao je u petak čelnik te organizacije Philippe Lazzarini.

Američki State Department na to se nadovezao rekavši da neće osigurati dodatna financijska sredstva za agenciju dok se ne utvrdi jesu li optužbe utemeljene.

No nakon odluke SAD-a, slično su postupile još neke zemlje. Nakon Kanade i Australije, takvoj se odluci pridružila i Italija te je obustavila financiranja Agencije UN-a za palestinske izbjeglice, javlja Reuters.

Antonio Tajani, talijanski ministar vanjskih poslova, rekao je u subotu, putem objave na platformi X: "Talijanska vlada obustavila je financiranje UNRWA-e nakon okrutnog napada na Izrael 7. listopada."

Tajani je ponovio da su i neki talijanski saveznici već donijeli istu odluku. Iako je odluka Italije donesena neposredno nakon optužbi da su neki članovi Agencije sudjelovali u napadu na Izrael, Tajani nije izravno spominjao te sumnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:21