CURE ŠOKANTNI DETALJI

Studenti se hvalili da Titanom upravljaju daljinskim za PlayStation: ‘Znao sam da će ubiti i sebe i druge!‘

‘Ova je podmornica nesreća koja samo čeka da se dogodi‘, napisao je Lochridge u e-mailu kolegi

Ostaci Titana

 Cbc News/Ferrari/Profimedia/Cbc News/ferrari/profimedia

Bivši zaposlenik OceanGatea, koji je otpušten nakon što je iznio sumnje i zabrinutost oko sigurnosti podmornice Titan, poslao je e-mail suradniku u kojem je rekao da se boji da će izvršni direktor tvrtke ubiti sebe i druge zbog potrebe za jačanjem svojeg ega.

David Lochridge, bivši direktor pomorskih operacija OceanGatea, koji je radio u toj tvrtki između 2015. i 2018. godine, otpušten je nakon što je izrazio zabrinutost oko sigurnosti Titana zbog procesa njegove izgradnje.

Njegova su upozorenja navodno stigla tijekom drugog dijela 2017. godine, no stalno su odbacivana kako bi se čim prije počelo testiranje. Sada je u javnost izašao e-mail kojeg je Lochridge slao suradniku na projektu, Robu McCallumu, koji je također napustio OceanGate zbog sigurnosnih problema. U tom je e-mailu napisao da je zabrinut da će izvršni direktor Stockton Rush završiti mrtav u toj podmornici.

- Ne želim da me doživljavaju kao tračera, no jako sam zabrinut da će ubiti i sebe i druge u pokušajima jačanja svojeg ega, napisao je Lochridge o Rushu, piše The New Yorker.

- Smatram se prilično hrabrim kada treba raditi stvari koje su opasne, no ova je podmornica nesreća koja samo čeka da se dogodi. Nema šanse da mi itko plati da zaronim u toj stvari, napisao je.

Rush, samoprozvani inovator koji je nastojao pomaknuti granice turističkog ronjenje, jedan je od pet poginulih u posljednjem putovanju Titana, nakon što je njegova tlačna komora implodirala blizu dubine od 3800 metara, gdje se nalazi potonuli Titanic.

Nekoliko dana prije nego što je poslao taj mail, Lochridge je pregledao svaki aspekt podmornice, i ubrzo je pronašao niz stvari koje je smatrao problematičnima.

Sudski dokumenti iz nagodbene tužbe koju je podiglo otpušteno osoblje OceanGatea pokazuju da je Lochridge otkrio da se ljepilo odvaja na balastnim vrećama vozila te da su vijci za pričvršćivanje bili nepravilno postavljeni, zbog čega je prijetila opasnost da puknu.

Lochridge je pronašao i probleme sa stropnim površinama podmornice.

Zabrinula ga je i opasnost od zapaljivih podova, kao i unutarnji vinilni omot, za koji je rekao da ispušta vrlo otrovne plinove nakon paljenja.

Ipak, od svih tih opasnosti, Lochridge je kao najveću istaknuo jezgru od karbonskih vlakana, koja je odgovorna za održavanje života putnika u ledenim dubinama poput onih na kojima se nalazi olupina Titanica.

Lochridgea je zabrinjavala i činjenica da je tlačna komora bila izrađena iod ugljičnih vlakana, materijala koji se ne koristi niti u jednoj drugoj dubokooceanskoj podmornici, zbog čega je uglavnom i netestiran. Nekoliko stručnjaka je tada osudilo Rushovu upotrebu tog materijala. Najviše je zabrinjavala odluka OceanGatea da ne traži certifikaciju za novu tehnologiju, kao i nedostatak dubokovodnih testiranja.

Ta je odluka bila na Rushu, navodi Lochridge, te na direktoru inženjerinka tvrtke sa sjedništem u Washingtonu, Tonyju Nissenu.

Lochridge je još 2018. tvrdio da je Titanu potrebno više testiranja, a rekao je i da bi putnici mogli biti ugroženi kada podmornica dođe do ekstremnih dubina.

- Usmena komunikacija o tim problemima je odbačena u nekoliko navrata, rekao je Lochridge i dodao da, dok se ne provedu korektivne radnje na Titanu, on ne bi smio imati posadu na bilo kojem nadolazećem ispitivanju.

The New Yorker piše da je Rush nakon tih Lochridgeovih navoda bio bijesan te ga otpustio na licu mjesta.

Daily mail piše i da je Rush za projektiranje električnog sustava koji se koristio u Titanu koristio studente pripravnike.

Unajmio je stažiste sa Sveučilišta Washington State koji su pili ‘Kool-Aid i hvalili se kako je za upravljanje Titanom korišten daljinski upravljač za Play Station‘.

Stručnjak za istraživanje morskih dubina Rob McCallum je također rekao da e Rush ignorirao niz sigurnosnih upozorenja.

Pripravnik Mark Walsh, koji je diplomirao elektrotehniku, rekao je za fakultetske novine da je cijeli električni sustav bio njihov dizajn. Njega je OceanGate kasnije zaposlio kao voditelja elektrotehnike, a on je rekao da je zaposlio još nekoliko pripravnika.

McCallum je rekao da je Rush želio da on vodi operaciju Titanic umjesto njega, no kada je posjetio radionicu, bio je jako zabrinut onime što je vidio.

- Svi su pili Kool-Aid i govorili kako su cool sa Sony PlayStationom. Tada sam pitao zna li Sony da se njihov upravljač koristi za to, budući da nije za to namjenjen i dizajniran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:53