POGUBLJENJE VJEŠANJEM

Strava u drugoj najbogatijoj zemlji svijeta, vlasti u sumanutom ubilačkom pohodu: ‘Moramo ih zaustaviti!‘

Ovo je drugo pogubljenje u tri tjedna i dolazi usred sve veće zabrinutosti zbog primjene smrtne kazne za kaznena djela vezana uz drogu

Vješanje u Singapuru

 Profimedia, Afp/

Singapur je objesio čovjeka zbog trgovine kanabisom, što je drugo pogubljenje u tri tjedna, piše aljazeera.com.

Malajski Singapurac (37) pogubljen je u srijedu u zoru u zatvoru Changi na istočnoj obali otoka, nakon što je žalbeni sud u posljednjem trenutku odbio pokušaj ponovnog otvaranja njegovog slučaja bez saslušanja.

Muškarac, koji nije imenovan jer je njegova obitelj tražila privatnost, osuđen je 2019. za trgovinu oko 1,5 kilograma kanabisa, rekla je Kokila Annamalai iz Transformative Justice Collectivea, koja se zalaže za ukidanje smrtne kazne u Singapuru.

Njegov zahtjev za ponovnim otvaranjem slučaja temeljio se na DNK dokazima i otiscima prstiju koji su ga povezivali s puno manjom količinom, koju je priznao da posjeduje, ali je sud to odbio, dodala je. Singapur je 26. travnja objesio 46-godišnjeg Tangarajua Suppiaha zbog trgovine više od 1 kg kanabisa, unatoč apelima za pomilovanje od strane njegove obitelji i aktivista koji su privukli međunarodnu pozornost. Tvrdili su da Tangaraju nije dobio odgovarajućeg pravnog savjetnika i da mu je uskraćen pristup prevoditelju za tamilski dok ga je ispitivala policija. Prema singapurskom zakonu, trgovina više od 500 gm kanabisa može rezultirati smrtnom kaznom.

image
Miguelito Parcero/Afp

- Ako se ne udružimo kako bismo to zaustavili, bojimo se da će se ovaj ubilački pohod nastaviti u tjednima i mjesecima koji dolaze - rekla je Annamalai za novinsku agenciju Associated Press.

Nakon zastoja tijekom pandemije COVID-19, Singapur je prošle godine objesio 11 ljudi. Sva pogubljenja su bila zbog kaznenih djela vezanih uz drogu.

Pogubljenje Nagaenthrana Dharmalingama od prije godinu dana, Malezijca s poteškoćama u razvoju, izazvalo je veliki bijes i potaknulo rijetke prosvjede u gradu-državi gdje su demonstracije strogo kontrolirane. Prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima, one zemlje koje zadrže smrtnu kaznu trebale bi je koristiti samo za ‘najteže zločine‘ koji uključuju namjerno ubojstvo.

Ali singapursko ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi da je smrtna kazna ‘ključna komponenta singapurskog kaznenopravnog sustava i da je učinkovita u održavanju sigurnosti i sigurnosti Singapura‘.

Vlasti pak tvrde da svi zatvorenici imaju propisan zakonski postupak.

image

Prosvjed zbog pogubljenja Nagaenthrana K. Dharmalingama

Arif Kartono/Afp

U izvješću iz ožujka, grupa za reformu politike droga Harm Reduction International (HRI) utvrdila je da je unatoč svjetskom pomaku prema ukidanju, prošle godine bilo najmanje 285 pogubljenja zbog droga, više nego dvostruko više nego prethodne godine.

- Ova brojka vjerojatno odražava samo postotak svih pogubljenja u svijetu povezanih s drogom - poručuju iz HRI-ja, ističući iznimnu tajnost koja okružuje smrtnu kaznu u mnogim zemljama koje je najviše koriste, uključujući Kinu, Vijetnam i Sjevernu Koreju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:56