VELIKA RACIJA U NJEMAČKOJ

Stotine policajaca upale u prostorije islamista

Istražuju se veze s terorističkom organizacijom Hezbollah koja je u Njemačkoj zabranjena

Ilustrativna fotografija

 Bodo Marks/Dpa Picture-alliance Via Afp

Stotine policajaca u Njemačkoj provodi akciju protiv nekoliko islamističkih udruga diljem zemlje. Središte akcije je Hamburg, a cilj je dobiti dokaze za zabrane tih udruga te oduzimanje imovine, javlja njemački Welt.

Racija je gotovo istodobno provedena u nekoliko njemačkih saveznih država. Stotine policajaca upale su u više od 50 zgrada diljem Njemačke, uključujući i Plavu džamiju u Hamburgu, čija se sponzorska udruga ‘Islamski centar Hamburg‘ smatra ispostavom iranskog režima.

- Osumnjičeni su da djeluju protiv ustavnog poretka i protiv ideje međunarodnog razumijevanja, navodi se u priopćenju federalnog ministarstva vanjskih poslova. Sigurnosne vlasti su istraživale i sumnju da je IZH podržavao aktivnosti libanonske terorističke organizacije Hezbollah, koja je u Njemačkoj zabranjena.

Osim prostora u Hamburgu, pretražene su i prostorije drugih islamističkih udruga u Berlinu, Hessenu, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Baden-Württembergu, Donjoj Saskoj i Bavarskoj. Radi se o ukupno 54 objekta.

Ministrica unutarnjih poslova Njemačke Nancy Faeser (SPD) rekla je da je islamistička scena sada na nišanu.

- Posebno sada, u vrijeme kada se mnogi Židovi osjećaju posebno ugroženima, vrijedi sljedeće: općenito ne toleriramo islamističku propagandu ili antisemitsko i antiizraelsko huškanje. Posebno sada je važno biti oprezan i poduzeti oštre mjere. Zato svaku opravdanu sumnju istražujemo, rekla je Faeser i dodala da su sumnje protiv IZH-a ozbiljne.

Ministarstvo unutarnjih poslova je dodalo i da su aktivnosti IZH-a usmjerene na širenje revolucionarnog koncepta vrhovnih iranskih vođa.

- Sumnja se da ovaj koncept krši ustavni poredak u Njemačkoj i ideju međunarodnog razumijevanja, dodaje se.

"Što brže IZH nestane iz Hamburga to bolje. Današnjom akcijom smo još jedan korak bliže tom cilju", rekao je Andy Grothe (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD), senator za unutarnje poslove grada-savezne pokrajine Hamburga.

On je rekao kako pretres, izvršen u samom sjedištu IZH-a u Hamburgu ali i na još 50-ak drugih lokacija u sedam saveznih pokrajina, u objektima koji se povezuju s radom ove organizacije, pokazuje da je proces zabrane ove organizacije "daleko napredovao" i da je potpuno opravdan.

"Ured za zaštitu ustavnog poretka Hamburga je već dulje vrijeme ukazivao na opasnost koja prijeti od islamističkog djelovanja IZH-a i zadovoljni smo što je savezno ministarstvo unutarnjih poslova sad ovom racijom vodi zabrani", rekao je Grote.

IZH je tijesno povezan s vladom u Teheranu, a postoji sumnja da ova organizacija podupire rad Hezbolaha.

Hamburg je već desetljećima poznat kao uporište islamističke scene u Njemačkoj, a u ovom gradu su bili aktivni i počinitelji terorističkog napada na SAD 2011.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:55