‘HAVANSKI SINDROM‘

Što se to događa u američkom veleposlanstvu u Beču? Zaposlenici imaju tajanstvene zdravstvene tegobe

‘Ovakve izvještaje shvaćamo jako ozbiljno te s američkim vlastima radimo na zajedničkom rješenju‘
Prvi slučajevi havanskog sindroma prijavljeni su 2016. godine
 Samuel Corum/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Istražuju se izvještaji u kojima stoji da su američki diplomati u Beču pokazivali simptome tajanstvene bolesti imena "havanski sindrom", piše CNN.

"Ovakve izvještaje shvaćamo jako ozbiljno te s američkim vlastima radimo na zajedničkom rješenju", rekli su u nedjelju iz Ministarstva europskih i međunarodnih poslova Republike Austrije. "Sigurnost diplomata koji borave u Austriji i njihovih obitelji jedan je od naših najvećih prioriteta."

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država u subotu je rekao da američke vlasti istražuju izvještaje o potencijalno neobjašnjivim zdravstvenim incidentima među članovima zajednice okupljene oko američkom veleposlanstva u Beču ili gdjegod su prijavljeni.

Žrtve havanskog sindroma znale su pokazivati cijeli niz simptoma - vrtoglavicu, mučninu, glavobolju i pritisak u glavi. Neki su rekli da bi te simptome pratio i glasni usmjereni zvuk. Pojedinci su rekli da bi se zvuk koji su čuli "palio" i "gasio" ovisno o tome gdje su se kretali. Nekima su dijagnosticirane ozljede mozga. Osobe kojima su dijagnosticirane te bolesti rekle su da se godinama nakon dijagnoze još uvijek muče s teškim glavoboljama i drugim težim zdravstvenim problemima.

Prvi slučajevi havanskog sindroma prijavljeni su na Kubi pred kraj 2016. godine, a američki istražitelji još uvijek nisu uspjeli otkriti uzrok ili uzroke spomenutih zdravstvenih tegoba koje se vezuju uz sindrom. Oboljelih od havanskog sindrom bilo je u Rusiji, Kini i drugdje u svijetu.

Jedan od odbora Senata SAD-a u travnju je konstatirao da je broj oboljelih od sindrom u porastu. CNN je istog mjesec izvijestio o dva odvojena incidenta koji se vežu uz havanski sindrom, točnije o dva djelatnika Nacionalnog sigurnosnog vijeća SAD-a koji su počeli pokazivati simptome sindroma.

Ministarstvo obrane SAD-a u svibnju je svim svojim zaposlenicima poslala memorandum u kojem je stajalo da odmah imaju prijaviti sve neobične zdravstvene tegobe koje bi mogle upućivati na oboljenje od havanskog sindroma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:43