TEMPERATURNI EKSTREMI

‘Što nas čeka ovaj mjesec? Ova anomalija toliko je velika... baš nikada u povijesti nismo vidjeli nešto slično!‘

Ne izgleda da će temperature pasti, a onda postoje i druge opasnosti poput suša, poplava te oluja s vjetrom

Ilustrativna fotografija 

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Srpanj 2023. godine i službeno će biti proglašen najtoplijim sedmim mjesecom ikad zabilježenim otkad se mjeri globalna temperatura.

Globalni porast temperature u fokusu je Svjetske meteorološke organizacije Ujedinjenih naroda, a njezini najveći stručnjaci kažu da će ne samo ovaj mjesec, već i ova godina biti najtopliji dosad, prenosi Kurir.

O visokim temperaturama izjasnili su se Carlo Buontempo, ravnatelj službe za klimatske promjene u Europskom meteorološkom centru, i Chris Hewitt, ravnatelj klimatskih usluga Svjetske meteorološke organizacije.

- Možemo reći da su prva tri tjedna srpnja bili najtopliji trotjedni period zabilježen ikad u našoj evidenciji. Ova anomalija toliko je velika u odnosu na druge tople mjesece da smo sigurni da će ovaj srpanj biti najtopliji mjesec ikad zabilježen otkad se prate ovakve pojave. Nikad u povijesti nismo doživjeli ovako visoku temperaturu - rekao je Buontempo.

Hewitt je istaknuo da su vremenske prilike takve da ćemo se morati prilagođavati.

- Ovo dugoročno zagrijavanje vođeno je stakleničkim plinovima u atmosferi. Ugljikov dioksid, metan i dušikov oksid dostigli su rekordno zabilježene maksimume. Ne izgleda da će temperature pasti, ako se ovo nastavi, s uvjetima ‘El nina‘ koji raste u Pacifiku, možemo očekivati da će ovo biti rekordno topla godina. Morali bismo se pobrinuti oko toplinskih valova. Postoji potreba da se prilagodite ekstremno visokim temperaturama, a onda postoje i druge opasnosti poput suša, poplava te oluja s vjetrom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 03:57