PRATITE UŽIVO

Srpski političar iznio nevjerojatnu teoriju: ‘Možda su priznali da su ubili Danku, a da to uopće nisu učinili‘

Nakon 10 dana potrage, policija je uhitila dvoje osunjičenih za ubojstvo, ali tijelo nisu pronašli

Danka Ilić (lijevo); Srđan Janković i Dejan Dragijević (desno)

 Ranko Šuvar/Cropix

Ključni događaji

- Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke Ilić (2), Dalibor Dragijević, koji je bio priveden zbog sumnje da je pomagao u zločinu, umro je u pritvoru

- Otac osumnjičenog za Dankino ubojstvo ispitan je u Tužiteljstvo, određen mu je pritvor od 30 dana

- Dejan Dragijević na saslušanju je priznao da je golim rukama ubio dvogodišnju Danku Ilić

- Tijelo malene Danke Ilić traže i specijalni dronovi

- više od 1500 policajaca traži tijelo ubijene Danke


NOVO 19:10 Potresna ispovijest Dankinog djeda: ‘Da su je barem ostavili kada su je udarili... Samo joj želim zapaliti svijeću‘. Više pročitajte OVDJE.


17:00 - O obojstvu dvogodišnje Danke Ilić, su u emisiji Puls Srbije govorili Blažo Marković, predsjednik pokreta ‘Novi ljudi - nova snaga Srbije‘ i Mladen Radulović, novinar.

- Ono što je novo u ovom tragičnom slučaju je da su sada uhićene još neke osobe. Jedan od osumnjičenih brani se šutnjom, dok je drugi vrištao. Sada imamo predistražni postupak i ne znamo jesu li izjave valjane - rekao je Marković.

Marković je prokomentirao situaciju u kojoj osumnjičeni priznaju zločin, ali se ne mogu sjetiti gdje je tijelo djevojčice.

- Postoji alkoholna zaboravnost. Iz straha od onoga što su učinili, događa se i to. Naravno sve ovo govorim kao pretpostavku, dakle hipotetski, jer još uvijek nemamo pouzdanih saznanja. Da su tijelo djevojčice stavili u dvije ili više vreća i da ni sami ne znaju što su učinili i da se niti ne sjećaju što su učinili. Ima svakakvih odlagališta, svega. Oni se toga stvarno možda ne sjećaju. Psiholozi vjerojatno sada rade s njima - rekao je Marković.

- Može se dogoditi i ono što sam prije rekao. Možda ovo zbog popularnosti i senzacionalizma sklizne u 334 (Kazneni zakon, Lažno prijavljivanje kaznenog djela, op.a.), što je prijava lažnog kaznenog djela - da su prijavili nešto što nisu učinili. Sve opcije su otvorene.

Radulović je kazao:

- Razumijem što gospodin Marković govori, iako zvuči malo vjerojatno. Postoji i mogućnost da je osumnjičenicima nešto nuđeno kako bi lažno prijavili. Ne znamo jesu li bili dužni? Možda su koristili narkotike. Malo je vjerojatno, ali javno mnijenje zahtijeva da se sve okolnosti što prije riješe i to treba uzeti u obzir kao bitnu okolnost. Možda nisu mislili da će u tolikoj mjeri doći pod lupu medija.


11:30 "Istraga se i danas nastavlja u punom jeku, kao i prethodnih dana. Nema odustajanja dok se tijelo djevojčice Danke Ilić ne pronađe. Timovi su od jutros već na terenu i pretraga traje", rekao je izvor za Kurir.

Osumnjičeni Dalibor Dragijević inspektorima je tijekom ispitivanja dao čak 20 lokacija u okolini Bora, na kojima je bratu Dejanu navodno pomogao premjestiti Dankino tijelo. Navodno je naveo da su dijete bacili u septičku jamu kod njihove prve susjede u selu Zlot, pa su pripadnici MUP-a u nedjelju provjeravali i tu lokaciju. Dovezena je i cisterna za pražnjenje jame, ali tijelo ni ondje nije pronađeno.

I imanje Dragijevića nekoliko puta detaljno je pregledano, doslovce je prevrnut svaki kamen.

- Pripadnici MUP u subotu popodne s imanja osumnjičenih iznijeli su lopate koje su u velikim vrećama nađene u domaćinstvu. Vještačenjem će se utvrditi jesu li iste korištene u zločinu, tj. podudara li se sastav, ako je ostala zemlja na alatu, sa sastavom zemljišta u okolini. Pokojni Dalibor inspektore je vodio i do seoskog rezervoara za vodu, ali ustanovilo se da ni ondje nema tijela dvogodišnje djevojčice. Pregledana je i Lazareva pećina - dodao je Kurirov izvor.


10:17 Odvjetnik Predrag Savić izjavio je kako je, ako Dankino tijelo ne bude pronađeno, moguće procesuirati osumnjičene za njezino ubojstvo na osnovu dosad prikupljenih dokaza.

- Tu su priznanja izvršitelja, njihovih prikrivača koji su iz reda uže obitelji, imamo i puno drugih dokaza u vezi s prometnom nesrećom, krv na automobilu, asfaltu... Moguće je izvršiti običnu ili 3D rekonstrukciju nastanka nesreće, iz koje će se vidjeti da nije mogla uzrokovati smrtne posljedice jer je brzina bila 20 kilometara na sat. Na osnovu svih tih dokaza, vrlo je vjerojatno da je dijete usmrćeno onako kako je priznao jedan od okrivljenih - rekao je odvjetnik, a prenosi B92.

Savić napominje da bi za kazneni postupak bilo dobro da se tijelo pronađe, da se izvrše obdukcija i sudsko medicinsko vještačenje i da se na znanstveni način dokaže uzročno-posljedična veza između ozljeda i smrtnih posljedica.

Na pitanje je li on za uvođenje smrtne kazne za najteže zločine poput ubojstva dvogodišnje djevojčice, Savić je odgovorio da kao čovjek i roditelj je, ali kao pravnik smatra da je to vrlo teška i gotovo nemoguća misija.

- Ja se kajem što sam 2002. bio za ukidanje smrtne kazne. Vjerovao sam da će ukidanje smrtne kazne doprinijeti razvoju ljudskih sloboda i prava, da će europska konvencija značiti puno za Srbiju, da će prisustvo Srbije u Savjetu Europe u europskim integracijama biti puno djelotvornije. Vjerovao sam i onima koji su analizirali i istraživali problem smrtne kazne i govorili da ona nema generalni učinak prevencije - izjavio je odvjetnik Savić.


9:51 Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Željko Brkić rekao je da više od 1500 policajaca u suradnji s više od 1000 građana iz različitih službi sudjeluje u potrazi za tijelom ubijene Danke.

- Pretrage terena usmjerili smo na one lokacije za koje su nam osumnjičeni rekli da su ondje ostavili tijelo Danke Ilić. Zasad pregledavamo korito zlotske rijeke - dodao je.

Ponašanje osumnjičenih, za koje postoje dokazi da su izvršili kazneno djelo teškog ubojstva, Brkić opisuje kao najmonstruozniji oblik ljudskog ponašanja. Dok je jedan detaljno opisao kako je ubio Danku Ilić, drugi je odlučio braniti se šutnjom.

- Teško je saznati motive zašto ne želi surađivati. Ali vi kod njih možete vidjeti takvo odsustvo empatije i bezobzirnost, čak i sad kad je suočen s istinom, osumnjičeni ne želi reći gdje je sakrio Dankino tijelo. To govori o velikom nedostatku empatije. To dijete ima pravo na dostojanstveno sahranjivanje - kaže Brkić.

Navodi i kako je teško misaono rekonstruirati ovaj zločin i da se nada da će tijelo Danke Ilić uskoro biti pronađeno.


6:50 Kako piše Blic, otac dvojice braće, Rade Dragijević, mogao bi biti ključni svjedok za pronalazak tijeka nestale djevojčice, s obzirom na to da ga je Dejan optužio da mu je pomogao.

Preminuli Dalibor Dragijević nakon uhićenja vodio je policiju po imanjima njegove obitelji. Išao je s njima na više različitih lokacija u selu Zlot. Posljednja na kojoj je boravio bila je jedna od crpnih stanica u selu Zlot. Tamo su se zadržali oko sat vremena. Do te lokacije nije bio moguć pristup novinarima. Sama lokacija obrasla je šibljem i nalazi se na uzvisini. U neposrednoj blizini je i stambena zona u kojoj živi nekoliko obitelji.

Zasad nije poznato što je pokojni Dalibor Dragijević rekao inspektorima MUP-a prilikom izlaska na teren.

Neumorno se istražuju sve lokacije na kojima bi se moglo nalaziti tijelo djevojčice Danke. Na red je došla i Lazareva pećina, najveći labirint u Srbiji koji nikad nije do kraja istražen.

Dosad su policajci i specijalistički timovi za spašavanje istražili pola dionice od sedam kilometara Lazarevog kanjona, uz korištenje spasilačke specijalne opreme, a u tijeku je i nastavak pretrage jame iznad kanjona, duboke 70 metara.

Zbog strmine stjenovitih litica, ovaj kanjon ni dan danas nije u potpunosti ispitan i poznat je po mnogobrojnim pećinama i jamama.


Četiri dana prošla su otkako je stigla šokantna i tužna vijest da je djevojčica Danka Ilić (2) ubijena u Banjskom polju, a njezino tijelo i dalje nije pronađeno.

Iznenadna smrt Dalibora Dragijevića, koji je priznao da je pomogao bratu Dejanu da se riješi tijela, mogla bi utjecati na istragu, s obzirom na to da je bio jedna od tri ključne osobe koje će pomoći u potrazi za tijelom Danke, piše Blic.

Deseci pripadnika policije Ministarstva unutarnjih poslova Srbije pretraživat će i danas Lazarevu pećinu koja se nalazi oko tri kilometra od sela Zlot u kojem živi Dejan Dragijević, koji je sa Srđanom Jankovićem osumnjičen za teško ubojstvo Danke Ilić (2). Policija je pretraživala i Lazarev kanjon kao i cjelokupno područje duž rijeke u potrazi za tijelom djeteta koje je, kako se sumnja, drugog dana nakon izvršenog kaznenog djela premješteno s deponija u okolici Banjskog Polja.

Dalibor Dragijević, brat osumnjičenog za ubojstvo dvogodišnje djevojčice Danke Ilić (2), koji je uhićen zbog sumnje da je pomogao bratu, umro je jučer u Policijskoj upravi u Boru. MUP Srbije navodi da je osumnjičenom pozlilo u ranim jutarnjim satima te je u 3:10 umro usprkos pravovremenoj reakciji liječnika iz Doma zdravlja u Boru koji su ga pokušali reanimirati.

Mrtvozornik je ustvrdio da je riječ o prirodnoj smrti. Srbijanski mediji, pozivajući se na neslužbene izvore, navode da je uzrok smrti srčani udar. On je policiju vodio na više lokacija tijekom subote, ali ni na jednoj nije pronađeno tijelo malene Danke.

Dalibor Dragijević (40) priznao je da je pomogao bratu Dejanu riješiti se tijela Danke Ilić, saznaje Blic.

Dvogodišnja djevojčica, čiji nestanak je prijavljen 26. ožujka, žrtva je prometne nesreće, ali i monstruoznog zločina dvojice počinitelja koji su njezino tijelo bacili na divlji deponij, a policija sumnja da je tijelo jedan od osumnjičenih naknadno prebacio na drugu lokaciju, objavio je u četvrtak MUP Srbije nakon desetodnevne potrage.

Dvojici osumnjičenih za teško ubojstvo dvogodišnje Danke iz okolice Bora određen je pritvor do 30 dana. Jedan od njih je priznao zločin, drugi se brani šutnjom, a još dvije osobe uhićene su zbog sumnje da su pomogle u skrivanju tijela, priopćili su u subotu tužiteljstvo i policija. Među njima je i otac osumnjičenog, Rade Dragijević, koji se branio šutnjom te mu je određen pritvor od 30 dana. Upravo je u pritvoru doznao za sinovu smrt.

Specijalni dronovi, koji mogu zumirati metu do najsitnijeg detalja, podignuti su danas na teritoriju Lazarevog kanjona kako bi pomogli u potrazi za tijelom ubijene Danke Ilić (2).

Dosad nije uočen nijedan trag koji bi mogao ukazati na to da se tijelo djevojčice nalazi na ovom teritoriju. Policajci zato potragu preusmjeravaju ka Lazarevoj pećini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:24