MEGASKANDAL

Špijunska drama u Poljskoj, ugledni sudac bježi kod Lukašenka, Varšava ima krticu u redovima: ‘Bile su po cijeloj sobi!‘

Prošle su godine poljske vlasti optužile nekoliko članova navodne ruske špijunske mreže koji su bili zaduženi za pripremu sabotaža

Poljski premijer Donald Tusk (zajedno s britanskim premijerom Rishijem Sunakom)

 © No10 Crown Copyright/Eyevine/Profimedia/© No10 Crown Copyright/eyevine/profimedia

Specijalne službe u Poljskoj otkrile su i uklonile prislušne uređaje u prostoriji u kojoj su se trebali sastati ministri, piše BBC.

Tjedni sastanak vlade obično se održava u uredu premijera u Varšavi, no sjednica u utorak prebačena je u Katowice jer je nekoliko ministara, uključujući premijera Donalda Tuska, trebalo tamo prisustvovati velikoj ekonomskoj konferenciji.

Poljska je doživjela povećanu špijunsku aktivnost otkako je postala međunarodno središte za vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini nakon ruske invazije 2022.

U odvojenom slučaju ovaj tjedan jedan sudac je zatražio azil u susjednoj Bjelorusiji, a Tusk je u utorak rekao da je imao pristup povjerljivim dokumentima.

“Služba državne zaštite, u suradnji s Agencijom za unutarnju sigurnost, otkrila je i demontirala uređaje koji bi se mogli koristiti za prisluškivanje,” napisao je glasnogovornik sigurnosnih službi Jacek Dobrzynski na X-u. “Službe provode daljnje aktivnosti po ovom pitanju.”

Dobrzynski je za TVN24 rekao da su uređaji pronađeni tijekom rutinskog sigurnosnog pregleda prostorije. Poljska agencija za unutarnju sigurnost sada istražuje o kojim je točno uređajima bilo riječ i tko ih je mogao instalirati.

Nakon sigurnosne provjere, sastanak vlade je u zgradi održan prema planu.

Glasnogovornica regionalnih vlasti Šleske, Alicja Waliszewska, izjavila je za državnu novinsku agenciju PAP da je uređaj možda bio dio starog komunikacijskog sustava sobe koji više nije bio operativan.

Ovo otkriće uslijedilo je nakon vijesti od ponedjeljka da poljski sudac traži azil u susjednoj Bjelorusiji.

Tomasz Szmydt, sudac Vojvodskog upravnog suda u Varšavi, rekao je na konferenciji za novinare u Minsku da su njegovi postupci bili u znak prosvjeda protiv "štetne" politike Poljske prema Bjelorusiji i Rusiji koja bi mogla rezultirati oružanim sukobom između zemalja.

image

Poljski premijer Donald Tusk

Janek Skarzynski/Afp

Istražitelji provjeravaju je li sudac bio taj koji je špijunirao. Navodno je sljedeći mjesec trebao donijeti odluku o slučajevima koji se tiču ​​sigurnosne provjere povjerljivih informacija o NATO-u, čija je Poljska članica.

Komentirajući aferu, poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski napisao je na X-u: “Izdajica. Pitanje je samo od kada.”

Szmydt je došao na loš glas u Poljskoj zbog svoje umiješanosti u internetsku kampanju klevetanja koju je navodno vodilo ministarstvo pravosuđa protiv sudaca koji su se protivili reformi pravosuđa koju je uvela prethodna vlada pod vodstvom Zakona i pravde.

Donald Tusk sazvao je sastanak kolegija tajnih službi za srijedu kako bi se raspravljalo o potencijalnom ruskom i bjeloruskom utjecaju na poljsku politiku posljednjih godina.

"Moramo biti svjesni da su službe, u ovom slučaju bjeloruske, radile s osobom koja je imala izravan pristup ministru pravosuđa... koji je imao pristup raznim povjerljivim dokumentima kojima niti jedna obavještajna služba nije smjela imati pristup", rekao je premijer na konferenciji za novinare.

Bivši ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro zanijekao je da se ikada susreo sa sucem.

Tusk je dodao da "činjenica da odnos suca Szmydta s Bjelorusima ima dugu povijest... mora izazvati našu najveću zabrinutost".

Prošle su godine poljske vlasti optužile nekoliko članova navodne ruske špijunske mreže koji su bili zaduženi za pripremu sabotaža kako bi se paralizirala opskrba Ukrajine oružjem i pomoć.

Kamere su otkrivene u blizini zračne luke Rzeszow-Jasionka blizu ukrajinske granice koja služi kao logističko središte i zaštićena je američkim vojnicima i raketnim sistemom Patriot.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 20:02