ODRŽANA SVEČANOST

Slavni matematičar Alan Turing na novoj britanskoj novčanici od 50 funti

Ime britanskog matematičara nosit će i novi britanski studentski program koji će zamijeniti europski program Erasmus
 -AFP PHOTO/Bank of England

Središnja britanska banka (BoE) predstavila je u četvrtak novu novčanicu od 50 funti s likom engleskog matematičara Alana Turinga koji se proslavio dešifriranjem poruka njemačkih nacista u Drugom svjetskom ratu.

"Turing je najpoznatiji po dešifriranju poruka, čime je pomogao okončati Drugi svjetski rat", rekao je na prigodnoj svečanosti guverner BoE Andrew Bailey.

image
AFP PHOTO/Bank of England

Rođen 1912. godine u Londonu, Alan Turing proslavio se sudjelujući u probijanju tajnog koda stroja "Enigma", kojim su se koristili Nijemci tijekom rata, a što je ispričano u filmu "Imitation Game".

Međutim, Turing je igrao i "ključnu ulogu" u razvoju prvih računala kada je radio u National Physical Laboratory, a zatim i na sveučilištu Manchester.

U tim istraživanjima zanimao se za umjetnu inteligenciju te je nastao Turingov test koji testira inteligenciju stroja tako što on ispisuje poruke u komunikaciji s čovjekom.

Andrew Bailey je na svečanosti spomenuo i to da je genijalni znanstvenik bio homoseksualac što je tada bilo nepoćudno i sankcionirano.

Godine 1952., Alan Turing bio je osuđen zbog "nemorala" i kemijski kastriran tijekom godine dana. Umro je 1954. godine otrovan cijankalijem, a obdukcijom je utvrđeno da je počinio samoubojstvo.

Godine 2009. tadašnji premijer Gordon Brown ispričao se u ime Ujedinjenog Kraljevstva zbog počinjene nepravde prema Turingu, a 2013. postumno ga je pomilovala kraljica Elizabeta II.

image
-AFP PHOTO/Bank of England

Zaklada Peter Tatchell za zaštitu prava homoseksualaca istaknula je 2019., kada se pripremalo tiskanje novčanice da će Turing biti "prva LGBT osoba čiji će lik biti na nekoj novčanici" u Velikoj Britaniji.

Ime britanskog matematičara nosit će i novi britanski studentski program koji će zamijeniti europski program Erasmus.

Alan Turing zamijenit će novčanicu od 50 funti s likovima Matthewa Boultona i Jamesa Watta, zaslužnih za izum parnog stroja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:37